АктуалноБългарияВластГласовеКриминалеМненияНовиниПод лупаСъдТемида

Електронно проследяване на лишени от свобода може да е без фалстарт

От Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ вярват, че системата е защитена

Въвеждането на е-гривни ще облекчи пробационните служби, МВР и бюджета

Интервю на Таня Грозданова с гл. инсп. Даниела Йорданова – началник на сектор „Пробация” към отдел „Социални дейности и възпитателна работа с правонарушителите“ при Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“

На какъв етап е проекта и не трябваше ли вече да е стартирал?

Не сме приключили проекта. На практика имаме ангажименти поне до края на месец февруари. До тогава ще се опитаме да проведем обученията на служителите.

Има и други допълнителни дейности, по отношение на закупуване на тейзери, видеонаблюдение. С тях се надяваме да успеем до края на месец юни. Там има обществени поръчки и не зависи само от нас, като организация.

Всички необходими законови уредби за старата на системата вече в сила ли са?

Инструкцията по отношение на взаимодействието на нашите служби – ГДИН и структурите на МВР е вече факт. Тя е обнародвана в ДВ от 29 декември, в сила е от 2 януари т.г. и ще стартираме в най-скоро време.

Шефовете на РУ могат да издават заповед за електронно проследяване, както и съда. Каква е разликата?

За издадените от съда съдебни актове наш ангажимент е тяхното изпълнение, а началниците на ОД на МВР имат право, по предложение на началника на Районното управление по местоживеене на лицето, да издава такава заповед, с която ако лицето има постановена мярка „домашен арест“ да бъде налагано електронно наблюдение, но то е по предложение на началника на РУ със заповед на директора на ОД на МВР. Това е разписано в Инструкцията . Както може да се издават заповеди по отношение на лица, които са на пробация с мярка „задължителна регистрация по настоящ адрес“ и с мярка „ограничение на свободното придвижване“ и по предложение на инспектора по пробация, могат да бъдат издадени също такива заповеди, с които да се прилага електронно наблюдение.

Също така, в зависимост какво е извършило лицето, може да бъде предлагано какво точно да е наблюдението – сателитно или радиочестотно. Каква е оценката на риска, какво е поведението по време на изпълнението – това ще е по преценка на нашите служители.

   Гривна със сателитно проследяване

Електронна гривна с радиочестотно проследяване

Приоритет на кой от двата вида проследяване се дава, при положение, че лицето е оценено като по-високо рисково?

Това няма да е критерия. В Закона за задържането под стража има определени критерии, на които трябва да отговарят лицата, за да може да се постави едната или другата гривна. Като там е разписано, че за лица, които са с висок риск е добре да се поставя радиочестотната, тъй като технически дава предимство да има постоянен контакт с лицето.

Иначе по отношение на място по отношение на това какво е извършило лицето, как го е извършило, да кажем сателтино наблюдение може да се поставя на лица, които са извършили сексуални престъпления и са ги извършили в конкретни райони. Например като Борисовата градина. Така тези райони могат да бъдат ограничени. Системата има опции да забранява, или ограничава определени зони, които лицето не може да посещава. Така че това е възможност, която ще се преценява и решава съвместно с колегите от МВР, когато поставяме някого под домашен арест.

Има трета категория лица – лишени от свобода в затворнически общежития от открит тип, когато нощуват на външни работни обекти и са уязвими или са били. При тях може да се сложи електронно наблюдение, за да се проследяват на практика във времето, когато не трябва да напускат обекта с нощуване.

Това е първата доставка то 250 броя гривни, а колко трябва да бъдат до края на проекта?

Това е цялостната доставка по проекта. От тук нататък вече ще поръчваме консумативи в зависимост от броя на лицата, които имаме.

250 броя е цялостната доставка по проекта?

Да, но цялата система е изградена по такъв начин, че да може да поеме като контрол 2000 лица, когато се поставят необходимите консумативи.

С оглед на това, което се случи с Търговския регистър, това което стана със системата за е-винетки, с ежемесечните бъгове на системата за лични докумнети, на вас какво ви дава основание да смятате, че вашия проект ще е успешен?

Нашият проект е успешен, за това защото ние сме направили всичко необходимо да бъде защитена системата. Тя е защитена по начин, по който тази връзка ще се ползва само и единствено за системата. Тя няма да има достъп от външни лица.

Разбера се, не можем да бъдем застраховани от срив, но с допълнителните защити, които сме направили с консултации с фирмата –доставчик ни дават основание да смятаме, че ще бъдем по-успешни.

Все пак това е техника, така че не можем да гарантираме на 100%. Каквото е било необходимо от нас ние сме го направили, така че да се случат нещата и се надяваме да го докажем, когато стартираме на практика.

Очаквайте продължение по темата.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина