АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Екипът на „Български архитектурен модернизъм“ продължава с проучванията и популяризаторската си дейност и през 2020 година

Представиха новото си издание на тема Индустриалната архитектура и първите стъпки на модернизма – бетон, стъкло и метал

Екипът на „Български архитектурен модернизъм“ продължава с проучванията и популяризаторската си дейност и през 2020 година, това стана ясно на въвеждащата беседа, която се състоя тази седмица (на 12 януари) в Пловдив, в зала Първо студио на БНР. Изборът на мястото никак не е случаен, разкриха съпредседателите на фондацията Теодор Караколев и Васил Макаринов.

„Готино беше, че беше в радио Пловдив – и по-точно бившия Дом на изкуствата и печата, както интересна модернистична сграда в интериор, екстериор и обзавеждане (за съжаление не много запазени), така и място на много важни за града изложби от 30-те години,“ посочи Теодор.

Благодарим на всички присъстващи за интереса към събитието – за нас това е важен индикатор, че има смисъл от популяризаторската ни дейност под формата на тематични лекции и презентации. Напомняме, че тази година фокусът ни е поставен върху индустриалната архитектура от времето между двете световни войни, допълни той.

По време на беседата бе представен новият тематичен  календар на фондация „Български архитектурен модернизъм“ за 2020-та. Той е озаглавен „БЕТОН. СТЪКЛО. МЕТАЛ. Индустриалната архитектура и първите стъпки на модернизма“.

Изданието има кауза. Със събраните средства от него ще станат възможни бъдещи подобни прояви, турове и други събития, а така също и продължаване на проучвателната дейност на фондацията в архивите на чуждестранните техническите университети, които дават образование на българските студенти по архитектура, творили през 1920-те, 1930-те и 1940-те.

Екипът на „Български архитектурен модернизъм“ продължава с проучванията и популяризаторската си дейност и през 2020 година. Във връзка с тематичната насоченост – „Индустриална архитектура“ – в следващите месеци екипът ще направи още проучвания както в страната, така и в чужбина. Планираме и още много събития през 2020 година – безплатни лекции, обиколко и др. в градове в цяла България, разкриха Теодор и Васил.

Може да подкрепите тяхната дейност, като поръчате новия календар за 2020 година. Посетете страницата им във Facebook за повече информация.

Включените в изданието сгради и съоръжения от цялата страна са свързани с темата индустриална архитектура и примери за навлизането на нови материали в началото на XX век.

Помощта, която съберем чрез календара, ще използваме за продължаване на проучванията ни и популяризирането на българската архитектура от междувоенния период.

Припомняме, че през последните 2 години те посетиха Берлин, Мюнхен и Дрезден, като проучванията там, както и в различни архиви в България представиха в близо 20 събития – безплатни лекции и обиколки в около 10 града цялата страна.

Още по темата:

Архитектурна разходка в Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

От „анонимното“ училище Алеко Константинов до шедьовъра на Светослав Грозев – по стъпките на пловдивския Баухаус

Изложба показа архитектурния модернизъм – красиво стопанисван или изоставен на разрушение.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. СЪСИПВАНЕТО НА (ЗАВИДНАТА НА ВРЕМЕТО) ПЛОВДИВСКАТА АРХИТЕКТУРА СЕ ПРАВИ УМИШЛЕНО КАКТО ОТ „ИНдЖиНЕРИНГА“ НА УПРАВЛЯВАЩАТА КЛЕПТОКРАЦИЯ, ТАКА И ОТ БРАКОНИЕРСТВАЩИ НЕДОУЧИЛИ САМОЗВАНЦИ, ТЛЪСТО ОТХРАНВАНИ ОТ НЯ#КОЙ

  2. „…Помощта, която съберем чрез календара, ще използваме за продължаване на проучванията ни и …“ И ДАНО ДА СЕ ЯВЯТ НА ПОПРАВИТЕЛНАТА СЕСИЯ ДА ПОЛУЧАТ НЯКАКВИ ОЦЕНКИ ПРЕДИ ДА РАЗДАВАТ …ОЦЕНКИ НА ДИПЛОМИРАНИТЕ АРХИТЕКТИ, А?
    Припомняме, че през последните 2 години те посетиха Берлин, Мюнхен и Дрезден,..“ ТАКА ЧЕ ВНИМАВАЙТЕ КАТО ИМ СНАСЯТЕ – ДОКАТО КОЛЕГИЯТА СТРАДА ОТ БЕЗРАБОТИЦА, ОТ БРАКОНИЕРИ И НЕДОУЧИЛИ НАХАЛНИ КАЛИНКИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина