АктуалноЖивотЗабавлениеЗдравеИзпод тепетоКриминалеМненияПУЛС

Евакуацията от УМБАЛ „Каспела“ – по учебник

Така се предава от мястото на събитието без емоция. Но емоция има!

Лекари и медицински персонал действаха като смазана машина (ГАЛЕРИЯ)

Отвън: Специализиран автомобил на Пожарната, няколко патрулни коли, червено-бели разделителни ленти, хора по пижами на улицата, лекари и медицински персонал в униформи.

Вътре: Тежко болните са настанени в стаи на подвижни легла и носилки, тук-там и по коридорите. Трудно подвижните седят по столове и пейки. Тези, които могат да стоят – стоят. Санитарки и сестри се грижат всеки да е на топло, и да получи вода.

Това завариха медиите пред и в УМБАЛ „Каспела“ днес, само 40 минути след подаден сигнал за поставено взривно устройство в мазето на болничното заведение на улица „София“ 64, в район „Западен“ в Пловдив. Пациентите и персоналът бяха евакуирани само за 30 минути.

Изнасят пациенти с инвалидни колички от Каспела заради сигнал за бомба

Така се предава от мястото на събитието без емоции. Но емоции има!

Емоцията от въпроса ЗАЩО…

Емоцията от това да видиш как лекар носи на ръце дете, на което само няколко часа по-рано е направил животоспасяваща операция. Дете, грабното под тревога от КАРИТ, дете, което е спасил от болестта… А сега тича с малкия пациент, който е в безсъзнание, за да го спаси от евентуална бомба!

Емоцията, която предизвиква „по-малко болна“ жена, която в едната си ръка държи найлонова торба, а вътре е резервоарът на катетъра ѝ, докато с другата държи вратата на прегърбена старица с два бастуна и отдавна обезформени крака!

Емоцията на дежурния хирург, който издирва пациентите, които е опeрирал сутринта, по етажите на блока, в който са евакуирани…

Има и още, но по-важното е, че въпреки вълната от емоции тези хора действаха като смазана машина. Изведоха пациентите си, настаниха ги в Блок 1 и ги обгрижваха, докато приключи проверката.

Както ви съобщихме по-рано в 15 часа бе получен сигнал за бомба в болница Каспела. , според подадената информация взривното устройство се намирало в избата.

Органите на реда от своя страна действаха експедитивно и само час след сигнала, вдигнаха загражденията и позволиха хората да бъдат върнати по стаите им.

„Всички преживяха огромен стрес, ако някой си прави майтап – не го правете в болниците!“, призова д-р Илия Апостолов.

С приключването на неотложните действия е стартирано и досъдебно производство, обявиха от ОД на МВР в Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Po uchebnik 100% ta ako imashe naistina bomba po uchebnik shteshe da gramne .Koqto slaga bomba shte uvedomi li be prosti polizai tova da nee film ???
    Tuk BG vlizat sas noj, pistolet bolnizite ubivar sas doktori ? nay opasno e bolnizata ubivat te zakono.
    Horata ot Rakovski sa znaeli kak da se bazikat sas organite na reda.?????

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина