АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Държавният елит откри изложбата „Art Liberty”

Цвета Караянчева: Посланието днес е „Горди сме, че сме българи! Горди сме, че сме пловдивчани!”

За изкуството няма граници и прегради, каза председателят на Народното събрание

Легендарните улични артисти, творили върху Берлинската стена, дойдоха в Пловдив за откриването на „Изкуството на свободата”

Иво Дернев

„Посланието, което днес Пловдив изпраща към цяла Европа е „Горди сме, че сме българи! Горди сме, че сме пловдивчани!””, каза днес в Европейската столица на културата председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Първият парламентарист откри изключителната изложба „Art Liberty”/ „Изкуството на свободата”, представяща 25 бетонни фрагмента от Берлинската стена с творби на емблематични улични артисти от Европа и Америка. Част от тях дойдоха в Пловдив специално за събитието и отправиха послание: „Хора, няма граници и бариери, стени и прегради, когато искаме да сме заедно”.

В този дух видяното коментира и Цвета Караянчева. „Това е част от Берлинската стена, която ни е разделяла години. Ние сме съвременници  на падането на тази стена. Една частица от нея ще остане тук, за да докаже на света и на хората, че никой не може да ни разделя, а изкуството е това, което винаги може да ни събере. За него няма граници и прегради”, заяви председателят на парламента.

Тя подчерта, че държавата е показала, че има много голямо отношение към Пловдив. „Като град, който можем да кажем, че е втора столица на България. А сега е културна столица на Европа. Ние като парламент законодателно ще помагаме с всимко, което е необходимо”, допълни Караянчева.

Пред множеството на Римския стадион тя заяви, че Европейска столица на културата дава възможност да обогатим знанията си и да направим така, че повече хора да разберат за нашето културно-историческо наследство. „Тази инициатива дава възможност да прославим България далеч зад пределите на Европа. А от днес България е центърът на културна Европа. Цяла година Пловдив ще бъде центърът на духовността, на красотата, на изкуството. И за това всички пловдивчани трябва да бъдат горди. Нека тази година бъде знаменателна”, обърна се към публиката Караянчева.

На откриването на знаковата изложба присъстваха още финансовият министър Владислав Горанов, Цветан Цветанов, Менда Стоянова и пловдивски народни представители.  В Пловдив пристигна и френският посланик, който държа слово веднага след колекционера Силвестър Верже, собственик на колекцията.

„Ние сме първият град, който има честта да отбележи 30-годишнината от падането на Берлинската стена. И това става с тази прекрасна изложба, която ще бъде тук близо три месеца. Чест и привилегия за нас е, че една от творбите ще остане завинаги в нашия град, за да ни припомня за тази история и за това какво могат да направят хората, когато са заедно, когато са обединени. А примерът, който пловдивчани дават, е огромен- Съединението”, каза кметът Иван Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина