АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Държавата отпуска 3 милиона за лични асистенти на хора с увреждания на 217 общини

Социалният министър Бисер Петков гостува в Национален център за рехабилитация на слепи в Пловдив

3 милиона лева ще получат днес 217 общини, които имат сключени договори за предоставяне на услугата „личен асистент“ на хора с увреждания, съобщи в Пловдив социалният министър Бисер Петков. Той гостува в Национален център за рехабилитация на слепи в район Източен, в Световния ден на белия бастун. Комплексът посети и кандидатът за кмет Здравко Димитров.

Министър Петков се спря на резултатите от новия Закон за хората с увреждания, основен акцент в който е трудово реализиране на българи с трайно намалена работоспособност. Над 11 700 души са започнали работа от въвеждането на новите законодателни мерки, което е с два пъти повече от миналата година. 780 предприятия са задължени да осигуряват работни места за хора с увреждания, а по думите на министъра, това вече дава резултат. Работи и приетата Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. 39 от внесените общо 55 проекта за строително монтажни работи и доставка на съоръжения са одобрени за финансиране на обща стойност 1,8 милиона лева. За преустройството на автомобили по линията за лична мобилност обаче са кандидатствали само седем проекта, от които одобрени са били 4.

Социалният министър допълни, че и през следващата година около 650 хиляди хора с увреждания ще получават месечна финансова подкрепа, отпускана без доходен критерий, която ще бъде актуализирана спрямо по-високия размер на линията на бедност. За това са предвидени допълнителни 22 милиона лева.

Министър Петков подчерта, че е впечатлен от случващото се в Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив. Какво видя там четете след малко.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Зико пак се изложи по Нова Тв. Дадаха му възможност да измисли въпрос и да зададе на на другите в дебата …. и главата му измисли

    „Каква лична отговорност щял да понесе Славчо заради расистките скандирания на публиката на мача България – Англия“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина