АктуалноБългарияФотогалерия

Дървета или два пъти повече асфалт по „Даме Груев”?

Ако разширят пътното платно по улицата в Южен ще трябва да премахнат десетки дървета

Личното ми мнение е, че растителността в града в някакъв момент трябва да бъде подменяна. Но в случая търсим  мнението на хората, коментира кметът

Иво Дернев



Запазване на дърветата по улица „Даме Груев” или изграждане на още едно платно за автомобили? Пред тази дилема е изправена голяма общината и районната администрация, месеци преди старта на планирания ремонт на една от основните артерии в Кючук Париж.

Догодина намеренията на местната власт е да се работи по вътрешнокварталните улици из районите под тепетата, като още през зимата се отварят процедурите по ЗОП. За Южен фокусът пада върху реконструкцията на  „Даме Груев”. Проектът обаче притеснява местната власт, тъй като ако бъде изпълнен в цялост, както предвиждат градските планове,  пътното платно трябва да се разшири двойно. С разширението на габаритите десетките дървета по цялото продължение на отсечката ще бъдат премахнати. Другият вариант е ремонтът да е частичен, като бъде подменен паважа с асфалт само в съществуващата регулация.


Ако тръгнем към пълно реализиране на реконструкцията, голяма част от дървета по улицата ще трябва да бъдат премахнати. Те са 70-80 годишни. Естествено, в проекта си има и част озеленяване. Това е големият въпрос- дали ще има нежелание да се реализира и изпълни пълният обем на „Даме Груев” или не. Това е въпросът, на който трябва да се даде отговор. Търсим обратното мнение на хората, коментира днес кметът Иван Тотев. Той подчерта, че и двата варианта за ремонт на улицата са възможни.  Ако се мине при пълен ремонт пътното платно може да се разшири с още толкова. Освен дърветата обаче ще бъде отнета и част от терасата на бившето кино „Въстаник”.


Не сме брояли дърветата. Но те са  края на жизнения си цикъл. Личното ми мнение е, че растителността в града в някакъв момент трябва да бъде подменяна. Едни дървета си отиват, идват нови. Това е нормален жизнен цикъл. Но тук има много сантиментални неща. Ще излезе някой и ще каже: „Като бях млад, го посадих това дърво”. Така че взимаме обратното мнение и решаваме, допълни по темата кметът.


Днес, той и кметът на район Централен Георги Стаменов, дадоха старт на реконструкцията на улица „Захари Стоянов“, от западната страна на Бунарджика. 420-метровата отсечка ще бъде преасфалтирана, тъй като по време на ремонта на „Васил Априлов” тя обираше голяма част от трафика, а това амортизира силно настилката. В проекта за реконструкция е предвидена пълна подмяна на ВиК инсталацията, ремонт на тротоарите и нова асфалтова настилка. Всички въздушни мрежи ще влязат под земята, ще има и ново осветление.

Дейностите трябва да бъдат завърши до месец и половина. Ще се работи на няколко участъка, за да може да има възможности за предвижване. За дейностите са отделени 290 хиляди лева. Започваме с участъка от „Гладстон” до „Войнишка слава”, а после продължаваме до „Волга”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина