АктуалноГрадътКултураНовини

Дребни забележки от финансовата комисия за откриващото събитие на Пловдив 2019

Десетките сключени договори са законосъобразни и по съответния ред, констатирани са само дребни нарушения в някои случаи

Един единствен акт за административно нарушение са написали от Агенцията за финансова инспекция

Теодор Караколев

Детайлният доклад за извършената финансова инспекция на Общинската фондация „Пловдив 2019“ във връзка с откриващото събитие на годината на града като Европейска столица на културата приключи без скандални заключения. На практика всички десетки сключени договори са законосъобразни и по съответния ред за обществените поръчки, констатирала комисията. Няколко седмици е продължила проверката от Агенцията за държавна финансова инспекция, а в 52 страничен доклад, изпратен до пловдивския Общински съвет детайлно са описани всички изразходени средства за откриващото събитие.

Сключени и проверени са десетки договори с различни фирми – най-големият с немското Студио 7, спечелило конкурс и организирало основната част от откриващия ден. Събитията, свързани с кулата на бул. „Цар Борис III Обединител“ са стрували общо малко под 2 млн. лева. Това е била и прогнозната цена, зададена в самия конкурс, с която предложението на немския екип е била съобразено. Процедурата и оценяването са изпълнени по всички законови стъпки.

Едното от дребните нарушения е установено при сключването на договора с избрания вече за победител екип. Изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев изисквани документи до Агенцията за обществени поръчки, като това е нарушение на разпоредба по Закона за обществени поръчки, но не представлява административно нарушение по Закона за административни нарушения и наказания.

Десетките други договори са свързани с различни изпълнители на съпътстващи събития, за помощ в организацията – осигуряване на шатри, огради, охрана и подобни. Всички тези договори са сключени в съответствие със Закона за обществени поръчки.

Нарушение има само при един договор, за който е съставен и акт за административно нарушение. Той е свързан с договор за предоставяне на специализирана техника – мотокари, кранове и др. подобни за нуждите на организацията на откриващото събитие. В техническата спецификация към условията на обществената поръчка са посочени конкретни търговски марки и модели мотокари – LINDE, JLG 4017, JL800AJ, Dino 180, без да се посочи и „или еквивалентна техника“. Конкретното изискване за точно определени марки в условия на обществена поръчка е в противоречие със закона, в който има императивна забрана за това. Виновен за това нарушение е директорът на фондацията Кирил Велчев, за което му е съставен и Акт за установено нарушение, пише още в доклада на финансовия надзор.

Това е и единственото реално нарушение в  над 50-страничния доклад от финансовата инспекция, продължила няколко седмици и проверила около 50 различни договора, свързани с откриващото събитие.

снимка: Иван Мандевски

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Сигурно е така ,че няма финансови нарушения. Но разочарованието от естетическа, културна и т.н. страна ше се запомнят с пълното фиаско, както и множеството гласове на гняв и обида от пловдивската обшественост.

    1. Документите може да са ок, но какъв е финансовия резултат от тази мащабна за Пловдив инвестиция? Със тези пари в града можеше да се направят фестивали от световно ниво. За съжаление ръководството на ЕСК 2019 може толкова. Посредствеността е също даденост от Бога.

  2. Таквизи „проверчици“ в 2019 се правят от автоматизирани РОБОТИ (=БОТ=), а не от високоплатени бюрократи (педантични буквоеди).
    ИДИОТИЗЪМЪТ НА „ПОРЪЧКИТЕ“ НЕ Е БИЛ ИЗОБЩО РАЗГЛЕЖДАН, НИТО ОРТАШКИТЕ ВЪЗЛАГАНИЯ, ОЩЕ ПО-МАЛКО ПЪК СТРАХОВИТИТЕ . . . РАЗНОСКИ СЪС ЗДРАВИСВАНЕ ПОД МАСАТА.
    А ЗА ДЖЕНДЪРСКОТО СКАНДИРАНЕ „НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ“ НАЛОЖЕНО ОТ ДИРЕКТОРИЩЕТО =ИЗКУСТВЕНА БЛОНДИНКА НЕУВОЛНЯЕМА= НА ДЕЧИЦАТА НИ РОБОТИТЕ НЯМАТ НИЩО ДА КАЖАТ, ТАКА ЛИ?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина