АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Драго Симеонов: Оказа се, че Пловдив може и да е бърз. Можеш и да го засилиш

В този град колкото и да си кореняк, с каквото и да си се занимавал, на колкото и години да си, неща остават скрити, смята приключенецът в „Explore Bulgaria: Пловдив“ на National Geographic

Всеки има право да открие Пловдив по какъвто иска начин, стига да има уважение към града

Иво Дернев

Журналистът Драго Симеонов ще направи първото си приключение в Пловдив на малкия екран тази вечер, на старта на поредицата поредицата „Explore Bulgaria: Пловдив“ на National Geographic. Днес той представи пилотния епизод на сериала заедно с целия екип на официалната премиера в Европейската столица на културата. Продуцентите и изследователят пред камерите Симеонов дадоха заявка, че ще заразят зрителя с вируса Пловдив и ще го провокират да продължава да търси, да изучава, да опознава и преоткрива древния град. Както например го е преоткрил пловдивчанинът Драго Симеонов.

„ Шокира ме това, че успяхме за десет дни в Пловдив да снимаме пет епизода. По принцип Пловдив не е бърз град, но ние се разбързахме. Дойдохме запъхтени, бързи, с програма, а Пловдив отхвърля тоя тип програми. Той си има своя собствена програма. Някак си трябва да му се отдадеш. И бих се радвал да бяхме направили филм в Пловдив като имаме на разположение месец и половина. Да се потопим вътре, да е бавно. Но системата не работи така и за десет дни трябваше да направим пет епизода на 12-часов работен снимачен ден. Оказа се, че Пловдив може и да е бърз. Можеш и да го засилиш.  Не е неговото нещо точно, но може да ти издържи на темпото. Това ми беше много любопитно. Някак си давахме зор на пловдивчани, а зор не е правилната дума за Пловдив. Айляк е правилната. И всъщност това засилване най-много ме изненада”, разказа за Под тепето Драго Симеонов.

Не крие, че и много други неща са го изненадали.

„ Нищо от нещата, които проучихме, не знаех в дълбочина. Например не знам много хора, които да са влизали в часовниковата кула на Сахат тепе и са виждали как работи механизмът. Не са  влизали в тайнствата на библиотеката, не  са реставрирали мозайка от Епископската базилика. Колкото и да си кореняк, с каквото и да си се занимавал, на колкото и години да си, неща остават скрити. Всяко едно от тези неща ме изненадаха. И тъй като аз правя и вътрешно изследване, изследвам вътрешния си Пловдив, понеже съм закърмен с него от дете, изведнъж го виждам в работна атмосфера. Ето това също ме изненада. Никога това не съм го виждал. Аз идвам в Пловдив, за да почивам, да ми е хубаво, да ми е бавно. Изведнъж в работна атмосфера видях моя Пловдив по-различен, което му даде и друга гледна точка. Нямаше да я имам, без да дойда да работя в Пловдив. Винаги съм се канил един ден да дойда да живея на някакъв етап. А сега бях в работна атмосфера, по някакви различни на Пловдив правила. Това странно ми се отрази. Слава богу, че си спах в къщи, на моето си легло на улица „Капитан Райчо”, така че това ми помогна”, не скри Симеонов.

„За тези, които не приключенстват в града си, бих ги посъветвал да не се сърдят на тези, които приключенстват в града им. Всеки има право да открие Пловдив по какъвто иска начин, стига да има уважение към града и към жителите, които са на друго мнение. Няма жител на Пловдив, на който искам да кажа нещо специално. По-скоро има жители на Пловдив, с които бих искал допълнително да си говоря, за да разбера и тяхната гледна точка за техния град”, заяви на финал Драго Симеонов.

Първият епизод от телевизионното приключение „Explore Bulgaria: Пловдив“ гледайте довечера, по National Geographic, от 21.30ч.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина