АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

До 2022г. пробивът под Централна гара трябва да бъде готов

Инвестицията на НКЖИ ще е на стойност 45 милиона лева

Движението по бул. „Христо Ботев” и колелото на Гарата няма да бъде спирано в нито един момент от реализирането на проекта

Не бихме позволили да се стигне до напрежение и да създаде проблем на жителите на Пловдив, подчерта изпълнителният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски

Иво Дернев

Как проектът за пробив под Централна гара стана толкова важна тема в града? Това попита днес  Иван Тотев, след новата работна среща с ръководството на НКЖИ относно новите идеи  за реализация на подземна връзка между северната и южната част на града. Кметът предположи, че темата е започнала да се политизира, тъй като 2019-та, годината на местни избори, наближава.

По този проект се работи от 2014г. Заедно с НКЖИ работим от самото начало. Сега се намираме в последна фаза, след като проектът няколко пъти е минавал през експертен съвет. Чета тези дни, че едва ли не знаем какво се случва с проекта. Община Пловдив е наясно какво ще се случи. Този проект е изключително важен по няколко причини. Едната е високоскоростната жп свързаност със София, Бургас, Европа и Истанбул. Другата е предимствата вътре в самия град- ще бъдат изградени няколко връзки и ще имаме по-добра комуникация между южната и северната част на града. Това са неща, които са заложени в градските планове преди много години и които ще бъдат реализирани. В следващите 50 години ще имаме много по-добра свързаност между юг и север, обясни Тотев пред медии и граждани днес, в присъствието на  Красимир Папукчийски, генерален директор на „Национална компания „Железопътна инфраструктура“.  Кметът допълни, че на всеки един етап от изпълнението на проекта ще се правят срещи за взимане на решения.

Трябва да подчертаем, че в последните две седмици се направиха две важни допълнения. Направихме фина настройка на проекта в този период. Връзката между „Васил Априлов” и колелото на гарата ще бъде запазена чрез изграждане на локални платна. Минимализираме отчуждителните процедури в южната страна на пробива. Там изходът ще е в съществуващата пътна мрежа, при улиците „Димитър Талев” и „Македония”, като отчуждаване на имоти няма да има- два платна ще има под земята и две платна ще излизат там. Това, което имаме в момента като вариант, е възможно най-доброто решение до момента, в който Южен стане 200 хиляди, което няма да се случи в следващите 40 години, прогнозира Тотев.

НКЖИ като отговорна компания не би позволила да се стигне до напрежение и да създаде проблем на жителите на Пловдив. Няма да разрушаваме първо моста. Преди да се пристъпи по премахването му ще трябва да се направи връзката на улица „Кукош” с надлез Родопи, да се завърши Модър- Царевец, да направим тунела под гарата и едва тогава мостът ще бъде демонтиран, подчерта изпълнителният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски.

Той заяви, че цялото подземно съоръжение, от край до край, ще се финансира от НКЖИ. Националната компания е намерила допълнително финансиране след две години преговори с общината, тъй като в първоначалния проект общината е трябвала да участва с минимум 15 милиона собствени средства. Стойността на пробива според последния проект, която ще се поеме от НКЖИ, е 45 милиона лева.

За две години ще направим съоръжението, плюс нови 11 коловоза в района на гарата и нова контактна мрежа. През 2022 година всичко трябва да е завършено. Тогава вече през Пловдив ще минават високоскоростни влакове. Подземното съоръжение ще е дълго 800 метра и нямаме никакви притеснения    , че ще бъде изпълнено в рамките на две години, уточни Красимир Папукчийски.

Заради запазването на връзката между „Васил Априлов” и колелото на Гарата, тунелът ще е по-дълъг със стотина метра от предварителните планове. Така ще могат да се направят локални платна близо до ул. „Тракия”. Изходът и съответно входът към подлеза ще е в района на бившето кино „Гео Милев”. Идеята е при строителните дейности да не се обърква транспортната схема в града, затова фокусът е върху подземното прокопаване. Движението по бул. „Христо Ботев” и колелото на Гарата няма да бъде спирано в нито един момент от реализирането на проекта. „Васил Априлов” обаче ще трябва да бъде затворен на финалния етап, за да се направи самото пробиване. Бетонният мост ще бъде премахнат окончателно след изграждането на тунела под гарата. Според експертите е технически невъзможно той да бъде запазен, тъй като според последните изисквания трябва да бъде по- висок с 1,6 метра, а така не може да бъде решен въпросът с развръзките.

„Още през 2008г. е взето решение да се прави пробив и да се бутне моста. Това трябва да е ясно“, подчерта кметът Тотев.

Предвидено е изграждането на три пешеходни развръзки по трасето. Ще има три пасарелки с асансьор. Едната ще е на сточна гара. Ще бъде запазен и тотално реконструиран и подлезът на Централна гара.

„Ще създадем условия за по-добро обслужване на населението, а не за създаване на напрежение“, заяви Красимир Папукчийски.

Той подчерта, че Пловдив се установява като сериозен транспортен хъб. Средната скорост на влаковете по трасето ще е 145 километра. До София ще се стига за по-малко от час. И даде пример, че ако в момента влаковете влизат в града с 40 километра в час, след реконструкцията на жп трасето ще влизат със 140. На журналистически въпрос относно повдигането на жп трасето по бул. „Копривщица” Папукчийски обясни, че проект има, но финансиране няма. Търсим решение. Нужни са около 180 милиона лева за вдигане на естакада и нов жп мост. Знаем проблема в града и търсим решение, отговори той.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина