АктуалноГласовеМнения

Добре дошли в Ново село 2

Зала Лотос вече не е символ на нестандартна архитектура, а на стандартна бутафория

Иво Дернев

Добре дошли в Ново село 2. Тази указателна табела трябва да виси пред ритуална зала Лотос, бивш Дом на новороденото. Тя трябва да бъде окачена на мястото на стилния метален знак, поставен от КАБ- Пловдив, за да информира, че въпросната сграда е построена по проект на арх. Мария Сапунджиева и арх. Димка Танева и е знакова в архитектурно отношение. От днес няма място там. Зала Лотос вече не е символ на нестандартна архитектура, а на стандартна бутафория. И, смея да кажа, на интересна форма на публичен вандализъм.

Онова, което видях днес в красивата мраморна зала, в която съм присъствал на няколко градски дебата и няколко сватби, ме потресе особено. Паралелът с Ново село в началото на коментара ми не е случаен. Там се намира причудливият Музей на сътворението, който в случая следва да приемем като първообраз на нашия си Дом на тиранозавъра. Та затова и Ново село 2. Разликата е там, че за музея на открито съм писал с усмивка. А днес пиша с тъга.

Чудото в Ново село може да мине за забавно, атрактивно дори. Но няма нищо весело в това да си построиш периода на ранната креда с изкуствени материали в сърцето на Европейската столица на културата, която само след два месеца ще трябва да впечатлява света с лицето си.

Ама никак не е атрактивно да вържеш на каишка китайски динозаври в ритуална зала, с която по щастлив повод са свързани толкова много човешки съдби.

Да превърнеш в пещера архитектурен символ, без дори да уведомиш авторите му.

Да маскираш естествения мрамор с аквапаркова строителна смес, в самата Дондуковата градина- първият градски парк, създаден от озеленителя на Пловдив Люсиен Шевалас.

И да обмисляш създаване на топла връзка между бутафорната креда и динозаврите в нея със сградата на първото кметство, построено от Йозеф Шнитер. Връзка със залите, в които той е чертал градоустройството на Пловдив.

Ако съм председател на КАБ- Пловдив, още утре, собственоръчно, ще сваля табелата от входа към бившия Дом на новороденото и настоящ Дом на тиранозавъра ( и без това май директорът на Природонаучния музей не я е видял). Така ще освободя място за побита на винкел динозавърска глава от гипсокартон, с веещи се над нея поне три национални трибагреника. Така е в Ново село, в Музея на сътворението. При нас, в Пловдив, може да надградим- между тях да синее флагът на ЕС. Нали сме Европейска столица на културата…

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Стия мрънкъти ве, децата на новите “ пловдивчани – помаци и киртаци“ шъ се кефят мноо, да знаити ей, ко искати, бутай и строй за новите ора на града, че си искат нови раоти, помашки неволи 2019

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина