АктуалноГрадътКултура

Димитър Шопов в изложба – за кича в музеите, границата на реалността, пародията и истината

Музеят на сътворението – като обект на пародия или просто потенциал за шеги

Шопов разказва историята на света в пълнометражен филм, който ще се върти по европейските екрани

Поредна – или първа – изложба в галерия L’Union представи снощи художникът Димитър Шопов. Поредна, тъй като Шопов (поне, според описанието към излобжата) се е занимавал с изследване на Милош Гавазов, чиито творби са намирали място по стените на галерията и са участвали в различни нестандартни проекти в Пловдив и София. Първа, защото Шопов за пръв път излиза със своето име, а не зад „Гавазов“.

Стилът на творбите, все пак е същият. Размити са границите между творчеството и пародията, между шегата и сериозният сарказъм, между подигравката и добронамереното намигване. Основната тема е известният „Музей на сътворението“ в пловдивското Ново село. Шопов е създал пълнометражен филм с главни герои кметът на селото Тодор Атанасов, и „неандерталците“ Инди и Диди. Те обитават средата, която на моменти е пародийна, на моменти е само сцена, на моменти е истинска „Туристическа дестинация“, както ги представя кметът.

В изложбата филмът е показан само със своя кратък трейлър, в който виждаме главните действащи лица. А в самата изложба са представени малки, изработени от всякакъв вид материали предмети – използвани като декор във филма. Ще можем да видим мерцедесът на кмета с „неговото малко“. Ще видим майстора, който изработва бутафорните фигури от Музея на сътворението – Борис, който кара количка, и Борис, който кара мотокар. В изложбата е представена и огромна слънчогледовата семка, от която тръгва целия живот. Ще видим и фигурки на главните герои – Инди, Диди, полицаите, кметът и други. Представени са и няколко картини – пейзажи от Музея на сътворението.

Самият филм все още не се показва на публиката. Очаква се той да се завърти по европейските екрани, с помощта на известният наш продуцент Мартичка Божилова.

Изложбата е представена в галерия L’Union и ще остане там около два месеца.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина