АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Димитър Казаков- Нерон се скри от „Чистота”

Портретът на големия художник, рисуван от Стойко Гагъмов на скалите на Дановия хълм, остана незабелязан от служителите общинското предприятие, изчистили сиенита през август

Евлоги Георгиев

„Всички рисунки по склоновете на Дановия хълм са почистени и за първи път от години насам сиенитните скали на тепето възстановиха своя естествен вид.“. Това заяви през август директорът на „Чистота” Иван Стоянов, след като специализираният екип по почистване на графити на ОП-то приключи продължилата повече от месец работа по заличаване на портретите от скалите на тепето. Под тепето обаче случайно забеляза, че всъщност не всички рисунки на самоукия творец Стойко Гагъмов от сиенита са изчистени.

Портрет на големия художник Димитър Казаков- Нерон все още наднича от една от скалите на паркинга зад Радио-телевизионния център. Скрито зад растителност, изображението на Нерон е останало незабелязано от екипите на „Чистота” по време на целия този месец, в който те са премахвали импровизираната галерия на открито в полите на хълма. За жалост, на служителите на ОП-то им се е отворила и допълнителна работа по тепето в последните два месеца заради няколко акции по сиенита на анонимни драскачи.

Припомняме, че на среща между  Иван Стоянов и художника в началото на 2014-а година, Стойко Гагъмов предложи срещу заплащане сам да заличи с боя последните си творби на Младежкия хълм и все още незавършените портрети на Трихълмието. Тогава стана ясно, че премахването им по друг начин освен с пясъкоструйка е практически почти невъзможен, тъй като са използвани много качествени дълготрайни бои, фиксирани след това със специален лак.

„Вложихме много труд и усилия. С вишка изкачвахме работниците до най-големите височини, за да почистим тази природна забележителност от белезите на самодейни творчески изяви“, коментира след приключването на акцията Стоянов. Рисунките на Стойко Гагъмов бяха премахнати след предписание и инструкции как да стане това от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина