АктуалноЖивотЗабавлениеКултура

Деян Донков ще бие Камбаната в театъра

Своеобразен творчески супер отбор качва на сцената романа на Недялко Славов

Донков ще играе и режисира моноспектакъла по драматургичен текст, върху който съвместно ще работят Александър Секулов и авторът на книгата

Иво Дернев

Своеобразен творчески супер отбор ще качи на сцената на пловдивския театър пореден голям съвременен български роман. Веднага след премиерата на мегапроекта „Одисей”, Драмата се захваща с ново важно предизвикателство- моноспектакъл по една от най-четените и награждавани книги в последните години „Камбаната”. В процеса ще се включи и самият автор Недялко Славов, който заедно с Александър Секулов ще работят по драматургичния текст. Режисьор и актьор ще е Деян Донков.

Продължаваме програмата да даваме сценичен живот на най- добрите български романи. Радвам се, че започваме работа по „Камбаната” на нашия съгражданин Недялко Славов. Книгата е много специална за българската литература, за времето, в което живеем. Уникалността й е начинът, по който се приема от читателя. Изборът на Драматичен театър- Пловдив е много точен. Работим върху тази идея вече две години и тя бе прегърната от Деян Донков, обяви директорът на Драмата Кръстю Кръстев пред журналисти днес.

Проектът е за голяма сцена. Стартираме репетиции от края на април, а премиерата ще е в края на септември или началото на октомври 2019г. Дотогава тримата с Деян и Недялко Славов трябва да направим драматургичната основа на спектакъла. За мен е голямо изпитание такъв роман да се представи сценично. Това е народна книга- предава онова, за което хората си мислят, но не го казват на глас. Ще бъде много трудно, но много интересно, каза драматургът на пловдивския театър Александър Секулов.

За мен бе особено важно, че бях свидетел на един възход на пловдивския театър по времето на Любен Гройс преди много години. Днес, този възход се повтаря. В момента пловдивският театър отново е водещ в България, дебело подчерта авторът на романа „Камбаната” Недялко Славов. И допълни, че го ласкае фактът, че Деян Донков е решил да се гмурне в новото творческо приключение на Драмата- „Камбаната”.

Театралното пространство не ми е понятно. Ще се уча в движение на някои неща. Знам едно. Деян има хищнически инстинкт за сцената и ще намери решение. Колкото до самата книга, наистина във въздуха виси едно голямо мълчание на истината. Смятам, че „Камбаната” е част от тази истина, добави Славов.

Деян Донков пък не скри, че романът го е покрусил. Отбеляза качественото чувство за хумор и трагикомичния образ, който е провидял в творбата на Недялко Славов и го е възпалил към него.

Това ще е първият ми моноспектакъл. Никога не съм търсил подобно нещо, но и не съм се страхувал от него. Интересното е, че в деня, в който си помислих, че този роман може да стане моноспектакъл, ми се обадиха от пловдивския театър. Затова вярвам в чудеса. Това бе съвпадък, който ме кара да мисля, че сме на точния път, убеден е Деян Донков. Обяви, че по сценографията ще работи с Никола Тороманов. На въпрос дали няма някакъв вид надпревара в поставянето на моноспектакли в последно време, Донков отговори, че се съревновава единствено със себе си. Имаме здрава основа, на която можем да стъпим с този роман. Ще сме на върха на копието, сигурен е режисьорът на „Камбаната” и единствен актьор. Няма да е традиционен моноспектакъл, допълни го Кръстю Кръстев.

Директорът на театъра добави, че за такъв спектакъл са нужни смели хора, мъжкари, които не се боят да казват това, което мислят.

Този път идеята ни е да погледнем към социалното битие на българина. Деян има изключителен усет към езика. А и често казва: „Това няма да го казваме, аз ще го изиграя”, което облекчава хората като мен, усмихна се Александър Секулов.

В творчеството на Недялко Славов „Камбаната” е Златното сечение. Така е и с намирането на режисьор и актьор. Тази книга е писана за Деян Донков, добави той.

„Камбаната” е един роман за абсолютната свобода. Свободата ни се дава, но ние сме нейните убийци, отбеляза към края на срещата с медиите Недялко Славов. Ако духът е паднал, с „Камбаната” ще подадем ръка на този паднал дух, за да му дадем възможност да се изправи, каза Деян Донков.

На финал стана ясно, че преди около година Секулов и Славов са написали кино сценарий по романа, но той потънал някъде из Националния филмов център. Сигурно ще ви потърсят след моноспектакъла, предположиха Деян Донков и Кръстю Кръстев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина