АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултура

Детският научен център „Музейко” на гости в Пловдив

Пътуващата изложба „Еврика” е част откриващата програма за Пловдив – Европейска столица на културата 2019

През 2019 година пътуващата изложба „Еврика” на детски научен център „Музейко” гостува на Регионален исторически музей – Пловдив. Изложбата е подредена в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” №14. Посетителите имат възможност да я разгледат за първи път между 11:00 и 17:00 часа на 13.01 (неделя), а събитието е част от откриващата програма за Пловдив – Европейска столица на културата 2019. На 16.01 (сряда) от 12:00 часа „Еврика” ще бъде демонстрирана пред директорите на училищата и детските градини. След тази дата изложбата отваря за групови и индивидуални посещения на 17.01 (четвъртък), а актуална информация, работно време, цени на билети, формуляр за заявка от групи и начини да се планира посещение могат да бъдат намерена на http://historymuseumplovdiv.org/.

Изложбата „Еврика”

Знаеш ли кои са децата-изобретатели? А кога е създадена първата двоична азбука? Подсказваме: много преди ерата на интернет! Кога телефонът станал телефон и случайно ли е открит телевизорът? Отговора на тези и много други въпроси, свързани с човешкото любопитство, превърнало се в научно-технически прогрес, дава изложбата “Еврика”.
Кой не е мечтал да бъде велик откривател или голям изобретател?! Да даде името си на откритие, което прави живота ни по-добър, по-интересен, по-лесен?
Изложбата “Еврика” ни превежда по безкрайно забавен начин през едни от най-важните научни изобретения в човешката цивилизация. Тя разказва процеса на откривателството чрез игрови интерактивни модули, превръщайки децата в истински изобретатели. Благодарение на изложбата, любознателните малчугани ще изпробват нови идеи, ще се усъвършенстват и няма да се изплашат, че ще сгрешат или ще се провалят. Защото провалът е част от пътя към успеха!
“Еврика” представя сензационни открития от 19-ти и 20-ти век, които ще запомним като едни от най-популярните изобретения, променили завинаги света, в който живеем. Посетителите на изложбата ще научат как са били създадени рентгенът, телефонът, морзовият апарат, както и по-малко известни, но ужасно забавни изобретения като слинкито, балонът с горещ въздух или задвижваните от човешка сила автомобили.
За първи път Пловдив е спирка от турнето на изложбата. Досега тя е показвана в София, Разград и Габрово. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Гостуването на Музейко в Пловдив се реализира и с подкрепата на EVN България.

Локация

Изложбата „Еврика” е подредена в Музеен център за съвременна история, гр. Пловдив. Музейният център за съвременна история е на ул. “Ангел Букорещлиев” 14 в двора с най-старите палми в България! Сградите в старата част на Пловдив са романтични и впечатляващи, но трудно достъпни с автомобил. Пешеходците могат да стигнат до Музейния център за съвременна история от площад Римски стадион, известен повече като “Джумаята”, или през ул. “Александър Първи” по панорамното стълбище с фонтана и с надписа PLOVDIV 2019.

Стани доброволец

Регионален исторически музей – Пловдив набира доброволци, които да помогнат в организирането и осъществяването на изложба „Еврика” през 2019 г. Подходящи са всички жители на града и близките населени места, които имат желание да помагат в работата с деца и могат да отделят някакво време в часовете между 9.00 ч. и 18.00 ч. Доброволците трябва да имат поне 14 навършени години, да бъдат в добро здраве и да нямат проблеми с придвижването, заради местоположението на Музеен център за съвременна история на Данов хълм (Сахат тепе). Регионален исторически музей – Пловдив предлага гъвкаво работно време и гарантира приятна работна среда, занимателни преживявания и полезен опит. Доброволците за изложба „Еврика” ще станат част от високо квалифициран екип. Те ще придобият разнообразни знания и умения – интелектуални, технически, информативни, помощни. На положилите доброволчески труд в продължение на поне 15 дни ще бъдат издадени удостоверения на български и английски език. Кандидатите трябва да изпратят кратка автобиография на адрес: [email protected]. Информацията трябва да съдържа месторождение, образование, трудов и доброволчески опит, актуална снимка и адрес, телефон и електронна поща за контакт, както и писмен отговор с до 200 думи на въпроса: Защо искам да съм доброволец в екипа на пътуваща изложба „Еврика“ в Пловдив през 2019 г.? Крайният срок за кандидатстване е 9 януари. Одобрените кандидати ще бъдат извикани на интервю.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина