АктуалноКултураНовини

Десетки гайди огласиха Главната улица на Пловдив (СНИМКИ)

Първият концерт от празничния цикъл пред общината събра десетки гайдари на сцената. В навечерието на Коледа се изявиха съставите към Народно читалище „Гого Мавров – 1930“ Пловдив, които изнесоха двучасова фолклорна програма. Младите гайдари от Гайдарски състав „Родопчани“ с ръководител Веселин Козарев свириха в продължение на час и половина, заедно с тях на сцената извиха глас и певиците от женска вокална група за автентичен фолклор „Родопски звуци“.

Младите музиканти посещават единствената школа по каба гайда в града ни и са част от Гайдарски състав „Родопчани” към Народно читалище “Гого Мавров-1930 г.” с ръководител Веселин Козарев. Това е гайдарска и певческа група, която трайно се установява в читалището от 2014 г.

Влечение към магията на родопската каба гайда проявяват не само възрастни, но и все повече деца и юноши, които са обособени в детско-юношески колектив. Към момента броят на гайдарите и обучаващите се е над 40 души. В репертоара му влизат автентични песни, мелодии и хора̀, които са наследство от старите родопски гайдаджии, певци и певици. В самодейния състав на най-различни сцени в България и чужбина свирят рамо до рамо три поколения гайдари.

Ако сте ги изпуснали, то следващият им концерт е на 29 декември, събота, отново от 12 на сцената пред Община Пловдив, пл. „Стефан Стамболов“.

В дните до 31 декември, всеки ден на сцената пред общината ще има концерти с начален час 12 часа и 16 часа. Кулминацията е новогодишната програма на 31 декември, с която пловдивчани и гости на града ще посрещнат заедно под открито небе Новата 2019 година.

Програмата за 25 декември, вторник:

12:00 – 13:30 ч. – Концерт на Ансамбъл за български народни танци „Гео Милев“ Пловдив с художествен ръководител Стефан Йорданов.

16:00 – 17:30 ч. – Празничен Коледен концерт на „Биг Бенд Пловдив“, диригент Николай Гешев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина