АктуалноВластМненияПод ножа

Деведжиева за запазването на кметската заплата на 1500 лева: Див популизъм

То е ясно- жената иска да си вдига нейната заплата, отговори й Тотев

Не мога да разбера какъв е този голям проблем с моята заплата  шест месеца преди края на мандата, допълни той

Трябва да разместим бюджета и да намерим половин милион лева, за да удовлетворим желанието на г-жа Деведжиева. Не мисля, че това е темата на Пловдив днес, допълни Тотев

Иво Дернев

Това е див популизъм- няма да вдигаме заплата, защото е предизборно време. Да, но няма добре свършена работа за малко пари. Другото е „Аз няма да си вдигам заплатата, защото достатъчно получавам от другаде”, заяви в кулоарите на местния парламент зам.-председателят му Пепа Деведжиева, след като с решение на старейшините от днес възнаграждението на градоначалника остана 1500 лева. В точката за ръст на заплатите на общинската администрация Деведжиева предложи увеличение и на кметската, но не назова точна сума, нито откъде ще бъдат взети нужните за това средства. При вдигане на възнаграждението на кмета на общината, се вдигат и тези на председателя на Общински съвет, на съветниците и цялата администрация на органа, на омбудсмана и екипа му, на членовете на комисии и прочие.

Не може районен кмет да е с 1900 лева заплата, а кметът да е с 1500 лева заплата. Не ме подкрепиха колегите, тъй като не посочих конкретно откъде да дойдат средствата за увеличаването на заплатата на кмета и вързаните с него възнаграждения. Но законът позволява на базата на предходния остатък да се внесе рамка. Рамката в момента, която е внесена, е малко над 2300 лева кметска заплата. Тук не става въпрос за конкретно име. Днес е Иван Тотев, утре ще е Петър Петров, други ден ще е Драган Драганов. С тази заплата се обижда институцията, а не е лобиране за конкретна персона, обоснова се Пепа Деведжиева след сесията.

Не мога да разбера какъв е този голям проблем с моята заплата  шест месеца преди края на мандата. Аз съм бил кмет седем години и половина, а сега половин година преди края на мандата на Деведжиева или на някой друг му е много интересно. Тук може да има всякакви мотиви за изказването, но в никакъв случай не са от любов към мен. Ако Деведжиева толкова мислеше за мен и изпитваше тези чувства може би първата година от нейния мандат или като грлажданин преди седем години можеше да ми предложи увеличение на заплатата. Сега, шест месеца преди края на мандата, почваме да дъвчем тази дъвка, коментира кметът Иван Тотев.

Нейната заплата да не би да е вързана към моята, попита журналистите той, въпреки че знаеше отговора. Чу „Да”. Е, какво ме питате тогава. То е ясно- жената иска да си вдига нейната заплата, усмихна се градоначалникът.

Само да кажа. При едно увеличаване на заплатата на кмета с всичките последващи увеличения сумата ще стане половин милион общо за тази година. Нито сме ги предвидили в бюджета тези средства, нито нищо. Трябва да разместим бюджета и да намерим половин милион лева, за да удовлетворим желанието на г-жа Деведжиева. Не мисля, че това е най-правилното и че въобще е най-важната тема в Пловдив в момента, допълни Тотев.

След което коментира и увеличението на възнаграждението на общинските служители. То е много важно, тъй като основната ни цел е да направим така, че нашите служители да се чувстват сигурни на едно работно място в една много конкурентна среда. Голяма част от служителите на община Пловдив не са тези, които виждате по гишетата, които също изпълняват много важни задачи. Служителите на администрацията са всички архитекти, инженери, специалисти, които отговарят за града и много често взимат много важни решения. Подписват се върху документи за милиони левове. Така че задачата ни е да изградим такава администрация, която да има опита, знанието, уменията и практиката през годините, а да задържим тези хора ние трябва да полагаме усилия. Защото конкуренцията за архитекти и инженери например е убийствена. Имаме постоянен недостиг за такива специалисти. Преди няколко месеца в район Северен имаше обява за главен архитект със заплата 650 лева и в интернет ни се подиграваха. Безумие. За нас възможността да увеличим с десет или 12 процента заплатите е минималното, което можем да направим за нашите служители, каза на финал кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина