АктуалноГрадътКултура

Дебра Цимерман дойде от Ню Йорк в Пловдив, за да даде старт на „Кино Фабрика – Пътуване във Времето“

Фестивалът започна вчера с прожекцията на „Сам на скалата“, очаква визитата на брилянтния режисьор- документалист Шон Макалистър

Снощи в Пловдив стартира филмовият фестивал „Кино Фабрика – Пътуване във Времето“, част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с документалния филм „САМ НА СКАЛАТА“ – заглавието е носител на Оскар за най-добър документален филм през 2018 година.

Филмът на режисьорката Елизабет Чай Васархели и световноизвестния фотограф и планинар Джими Чин е изумителен, личен и безстрашен портрет на свободния катерач Алекс Хонълд, който се подготвя за най-голямата си мечта – да се изкатери по най-известната скала в парк Йосемити – Ел Капитан, висока над 900 м… без въже. Преди четири години креативното дуо работят заедно и по друг филм за катерене, като снимат изкачване на връх Меру в Гарвалските Хималаи – Индия, извисяващ се точно на 6660 метра. За представянето на филма гост от Ню Йорк бе Дебра Цимерман, която в продължение на години е работила с режисьорката и като директор на организацията „Women make movies” е подкрепяла активно творческото развитието на Васархели. Пред публиката тя сподели, че е много важно да има повече жени режисьори, защото това е единственият начин да бъде показан света така, както го вижда половината от населението му. Към встъпителното слово се присъедини Мира Сталева, която е програмната директорка на фестивала, и изрази радостта си, че среща толкова пъстра публика в родния си град. Тя постави специален акцент върху официалната селекция от филми на наградата „ЛУКС“, която цели да популяризира качествено европейско кино и да провокира дебат по важни социални теми. През месец април като част от фестивалната програма ще бъде показан отличеният с наградата през изминалата година филм „Жена на война“ на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон.

След прожекцията по покана на Алпийски клуб Пловдив към ТД Еделвайс пред залата излезе пловдивчанинът Христо Бадъков, който през 1997 година изкачва Ел Капитан и става първият българин, преминал отвесния скален гигант. За него постижението на Алекс Хонълд е невероятно изкачване, което е изисквало подготовка години наред. Двамата са се срещали многократно. Още при първата им среща Христо усеща, че най-младият тогава в групата Алекс е изключително специален катерач – носил въже със себе си, но до половината маршрут не ползвал никаква подсигуровка. Зрителите останаха дълго време във фоайето на кино „Faces” да споделят силните емоции от видяното, наслаждавайки се на хубаво вино и ароматни плодови напитки.

Следващата фестивална локация е „Бялата къща“ в Старинен Пловдив – тази събота на 23-ти март от 17:00 часа, където киноманите ще могат да срещнат брилянтния режисьор- документалист Шон Макалистър и да видят две негови заглавия – „Северна душа“ и „Сирийска любовна история“.

Заповядайте на #КИНО!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина