АктуалноБългарияГрадътЖивотЗабавлениеФотогалерия

Да си отгледаш енергетик (ГАЛЕРИЯ)

Бизнесът влезе в Професионална гимназия по електротехника и електроника

EVN и АВВ инвестираха в проект за дуално обучение в бившия ТЕТ, канят осмокласници в екипа си след като завършат

Иво Дернев

В напълно обновени и технически оборудвани учебни пространства влязоха днес учениците от 8г от Професионална гимназия по електротехника и електроника. Близо двадесетте момчета и двете момичета- близначките Стела и Гергана, са от класа със специалност „Електрообзавеждане на производството“, който събра образованието и бизнеса в проект да дуално обучение. Компаниите EVN и АВВ подадоха ръка на бившия ТЕТ, в търсене на бъдещи специалисти за дейността си. Представители на двете дружества, ръководството на професионалната гимназия и кметът на район Централен Георги Стаменов прерязаха лентата на двете нови придобивки на школото, финансирани и изградени от бизнеса-  „EVN класна стая“ и „ABB учебна лаборатория“. Партньори в инициативата са австрийското посолство и Германо- българската индустриално-търговска камара.

Това, което създадохме заедно, има значение и за училището, но и за цялостния облик на Пловдив. Новата класна стая и оборудваната учебна лаборатория са като сбъднати мечти за нас, каза директорът на училището Стоянка Анастасова.

Пожелавам ви да станете енергетици. Имате шанса да попаднете в голяма международна фирма и в едно голямо семейство, каквото е EVN, обърна се към осмокласниците Костадин Величков от енергоразпределителното дружество. Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор на компанията за електрическо оборудване „АББ България“ подчерта, че с проекти като този, бизнесът се е приближил към образованието. И ние като компания всеки ден се обучаваме и образоваме. 25 години съм в АВВ, но сега се обучавам онлайн за дигитални технологии, разкри пред гимназистите холандският топ мениджър.

Лука Коменати от АВВ посъветва младоците от 8г да бъдат отговорни, когато са в лабораторията и да вземат играта на сериозно. Много хора от моя екип са завършили тук. Това е началната ви точка, крайната цел зависи от вас, намигна на осмокласниците той. Управителя на клона на компанията в Раковски Уве Чирнер пък ги посъветва паралелно да учат и английски език, тъй като екипът на АВВ е международен. Щастлив съм да ви поканя в нашата компания, да работим в бъдеще, отправи директно предложение за бъдещите специалисти Чирнер.

След официалното откриване осмокласниците влязоха за първи път в новата си EVN класна стая, за да разберат как енергоразпределителното дружество спасява царските орли в Южна България. А после минаха през кратко обучение в лабораторията на АВВ,  водено от бивш възпитаник на Професионална гимназия по електротехника и електроника.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина