АктуалноЖивотЗабавлениеМненияПод ножа

Даниел Ненчев за заличената Графонетика: Европа е да бъдеш свободен и достоен, докато уважаваш свободата и достойнството на другия

Вероятно хората, които вчера заличиха стенописа в Пловдив, ще направят на негово място нещо още по-хубаво и по-смислено. А някой ден, вярвам, заедно с тях, ще живеем в България и в Европа, като уважаваме свободата и достойнството един на друг

Както Под тепето вчера съобщи, нов графити проект ще смени „Графонетика“-та на Ядрото, създадено преди години покрай НОЩ/Пловдив по идея на журналиста Даниел Ненчев. Любимият на всички гости на Капана проект бе замазан, някак странно, точно в деня след 24 май. Калиграфски изписаните различни думи, популяризиращи кирилицата, българския език и съдружието на множество азбуки в Европа, вече са заличени под сива мазилка. Събитието се случва в навечерието на поредния Капана фест. Според коментари във фейсбук под поста на Симеон Тодоров от pLOVEdiv,  споделил първи за замазването на артистичния калкан, проектът за нова рисунка е съгласуван с организаторите на Капана феста и ще включва талантливи графити майстори.

Ето как коментира авторът на „Графонетика“ коментира съдбата на проекта си в социалните мрежи.

Даниел Ненчев, личен профил във Фейсбук

Сега ще ви кажа какво е Европа за мен.

Роден съм в Европа. И в България едновременно. Неотменим факт. Направен съм от думи (по Георги Господинов). Най-вече от думи на български език. Както и повечето хора в моята страна, с които съм силно свързан чрез езика. Общо взето – “Аз сме”. (Също по Г.Г.)
Моето лично човешко тяло съдържа например думи като “джунджурийка”, “шейна”, “моля”, “благодаря”, “книга”, “списание” или пък ето тази дума – “непротивоконституционствувателствувайте”.

Моето човешко същество е направено и от други думи, имена и понятия като Лозенец, София, Синеморец, Пловдив, Бургас, Етрополе. Или пък Анна, Маргарита, Веселин, Иво, Димитър, Ботев и Левски, Морфов и Гърдев, Нойзи и Жеков .

Но частите на съществото ми съдържат и едни други думи. Ето тези например: идея, радио, китара, акварел, утопия, технология, география, албум, демократизъм, характер, мелодия, музей, дует, естетика, атмосфера. Тези думи са български. Но едновременно с това са и гръцки, английски, френски, румънски. Даже, според сравнителния анализ на моя съмишленик проф. Валентин Гешев от СУ – тези думи са сходни по изговор и по изписване на още 10 европейски езика.

Европа, също като мен, е направена от думи. Европа. Съюз. Свобода. Мир. Цивилизация. Пътуване. Общуване. Любопитство. Приятелство. Джелато. Белла. Кунст. Фий. Гарсон. Амур.

И от имена е направена Европа. Микеланджело и Фелини. Айнщайн и Фройд. Платон и Аристотел. Айфел и Помпиду. Валенса и Майевски. Стоунс и Бийтълс. Владигеров и Майстора. Тачър и Банкси. Йослунд. Бьорк. Ван Гог. Боно. Алмодовар. Загмайстер. Павароти, Карерас и Доминго. Гор и Геън. Кристо и Жан Клод.

Европа е още неизброимо количество думи, неназовимо събиране на смисли, непребродимо общо пространство.

Европа обаче е също и не кой знае колко повече от това – да бъдеш свободен и достоен, докато уважаваш свободата и достойнството на другия.

Това за мен е Европа.

Снимките тук са от моя проект Графонетика. Неговата идея е да покаже всичко това. Той събира и показва общи думи в европейските езици. Думите са изобразени на фасадата на Бетахаус в София и до вчера на калкан на сграда в Капана, в Пловдив, от художници, калиграфи, типографи и дизайнери от балкански държави. Участваха и десетки други артисти, филолози, журналисти, поети.
Вероятно хората, които вчера заличиха стенописа в Пловдив, ще направят на негово място нещо още по-хубаво и по-смислено.
А някой ден, вярвам, заедно с тях, ще живеем в България и в Европа, като уважаваме свободата и достойнството един на друг.
Защото както аз, така и те, сме родени в България и в Европа. Едновременно. И сме направени от думи.

P.S. Отивам да гласувам за България в Европа.

Под тепето използва коментара на Даниел Ненчев по повод заличаването на проекта му Графонетика от калкана на една от сградите край Ядрото в Капана с позволението на автора. Заглавието е на редакцията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина