АктуалноГрадътНовини

Градинката срещу църквата „Св. Петка“ е неузнаваема

Фонтан, детска площадка, мини сцена, три вида пейки, две чешмички, пергола и ново озеленяване

Изцяло обновено зелено пространство в централната градска част на Пловдив откриха днес кметът Иван Тотев и райкметът на „Централен“ Георги Стаменов, който е и кандидат за втори мандата от ГЕРБ.

Градинката срещу църквата „Св. Петка“ е неузнаваема (виж галерията). Тя е изцяло реконструирана по ОП „Региони в растеж“ по проект „Подобряване на градската среда в община Пловдив“, като инвестицията от около 1.5 млн. лв. Ръководителят на проекта арх. Соня Славчева разказа, че в него влизат 9 обекта от карето между бул. „Кн. Мария Луиза“ до бул. „Марица-юг“, бул.“Източен“ и Стария град.

Тази зона беше запустяла, сега е приказно място. Тук изградихме поредната водна площ в нашия град, каза Георги Стаменов, като припомни, че през последните години изоставените и  неработещи фонтанчета в района се реновират и възстановяват.

„С красивите нови водни площи, модерната детска площадка, с богатото озеленяване, подменено LED осветление и нова напоителна система, запустелият терен в момента е превърнат в райско кътче в квартала. Това, както и обновяването на цялата зона, стана възможно благодарение на средствата, спечелени от община Пловдив по оперативна програма „Региони в растеж“, посочи още Георги Стаменов.

Фонтан, детска площадка, мини сцена, три вида пейки, две чешмички, пергола и ново озеленяване направиха парка, след дълги години, отново предпочитано място за хората от квартала.

„Смятам, че вложихме много средства, енергия и усилия, за да бъде преобразена цялата Първа градска част. Освен парка, по програмата са реновирани и улиците по бул. Княгиня Мария Луиза“, улиците около Понеделник пазара, където са поставени пейки, антипаркинг колчета, кошчета, стоянки за велоалеи, направена е изцяло нова организация на движението с приоритет на пешеходното. Засадени са над 80 нови дървета, 5000 храста, нови инсталации за напояване“, допълни арх. Славчева.

Кметът Иван Тотев обясни, че подходът, предпочетен от общината за определяне на зоните за въздействие е бил решаващ за успеха на проекта и е отговорил на изискванията на пловдивчани. По думите му, общината  избра по-малки зони с по-голяма концентрация на инвестиции в тях, което увеличи многократно ефекта.

„Това е видно и от резултатите в тази зона. Успяхме да привлечем външно финансиране и в Голямата епископска базилика, която също е в зоната. Това ще даде отправна точка за работа в следващите мандати. Успяхме едновременно да изпълним изискванията на европейската програма и на хората“, каза още Иван Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Вместо да се прави безумно скъп ремонт на тази градинка, която никой не използува, можеше да се пооправят поне десет запустели градинки в центален. Тази градинка е в шумна зона за преминаване. Няма нужда от толкова лукс. Водните плоши имат скъпа поддръжка и тук са ненужни

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина