АктуалноБългарияЕвалаЖивотЗабавлениеНовини

Глухи и слабочуващи хора практикуват скално катерене на Бунарджика (ГАЛЕРИЯ)

Милена Воденичарова

Глухи и слабочуващи хора катерят скален обект с наковани маршрути на пловдивското тепе Бунарджик. Инициативата е част от проект „Аз Мога“, в който активно участват юристи, командоси от Българската армия, психолози, спелеолози, катерачи, доброволци, глухонеми и слабочуващи хора.

 

Събитието се проведе през уикенда(14-15 септември) като втори етап по изпълнението на проекта. Неговите основни цели – интегриране, приобщаване и мотивиране на глухи и слабочуващи хора – бяха постигнати благодарение на жестовия преводач Анна Ройдева, която е предварително обучена да борави със спелео оборудване. Ръководител на проекта е Крум Сираков, а координатор – Васил Попов – и двамата са адвокати при Адвокатска колегия Пловдив.

С активното съдействие на доброволци спелеолози и катерачи, начинаещите получиха ценни знания и опит не само в спецификите на скалното катерене, но и в чисто житейски и комуникационен смисъл. А от друга страна глухи и слабочуващи хора, подкрепяни и координирани от председателя на Районната организация на глухите в град Пловдив Тилка Кайрякова, обучаваха доброволците на жестомимичния език.

„Много е приятно, когато ставаш свидетел как хората се обединяват въпреки различията си, сплотени от общи интереси и желание да си помогнат едни на други. Въпреки различията и въпреки формалното делене на валидни и не толкова валидни индивиди е много обнадеждаващо, когато хора като вас, протегнат ръка на хора като нас. Тогава разбираш, че психическите бариери са неуместни в един свят на безкрайни възможности. За нас, хората с увреден слух, е недостъпно доверието на обществото и чрез подобен род инициативи, като проекта „Аз мога“, можем да докажем, че ние сме хора с абсолютно същите способности като всички,“ сподели Тилка Кайрякова  пред Под тепето.

Тилка Кайрякова – председател на Районна организация на глухите в гр. Пловдив със синята каска

Част от доброволците споделят емоциите от преживяването:

„За мен беше изключително удоволствие да съдействам по изпълнението на проекта, защото този опит беше ценен и за нас. Не хората, които не чуват, издигат бариера в общуването, ние сме тези, които можем и трябва да приобщаваме, мотивираме и съдействаме“ – споделя Милена Воденичарова.

Мария Златилова – доброволец и практикуващ скално катерене – разказва за събитието:

„Много се надявам да има повече такива събития. Това, което получихме от проекта „Аз мога“ е незабравимо преживяване, разчупващо представите ни за общуване, а споделянето на емоцията от любимото ни занимание с толкова много непознати хора ме накара да преживея отново трепетите от докосването до скалата и запознаването с инвентара! Няма нещо, което да заслужава времето ни повече от това да видиш как някой открива нещо, което го вълнува силно!“

Проектът „Аз мога” се осъществява по програма на Община Пловдив – „Пловдив за младите” с партньори: СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ”, в партньорство с Районната организация на глухите, Съвместното командване на Специалните сили и Клуба за планинско-приложни спортове „Агарта” град Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина