АктуалноГласовеМнения

Гласуваха 45 милиона в следващите три години за големите проекти на Пловдив

Местният парламент даде старт на реализирането на „Модър- Царевец”, стадион Пловдив, плувен комплекс Младост и Дондуковата градина

Слави Георгиев: Тази точка е откриване на предизборна кампания

Евелин Парасков: Как е възможно проекти на 15 години да се представят за нови управленски хоризонти

Иво Дернев

45 милиона за реализирането на четири големи градски проекта в следващите три бюджетни години гласува днес мнозинството в местния парламент. С планираните средства поетапно ще се работи по завършването на „Модър- Царевец”, реконструкцията на стадион Пловдив, изграждането на плувен комплекс „Младост” и обновяването на Дондуковата градина, като за 2019г. ще бъдат отделени основно средства за проектиране и документация. Предложението на кмета Иван Тотев обаче очаквано предизвика остър политически дебат в пленарната зала на общинския съвет, като опозицията го определи като предизборно.

„Откъде ще намерим тези пари през 2020г.?”, попита председателят на групата на социалистите Николай Радев. „Много закъсняло предложение, с около седем години. Прави се без дебат, без обществено обсъждане, в което да се изяснят обектите на Пловдив, които са наистина важни. Тази точка върви предизборно, да се затворят тези теми за коментар и да се ритне топката за след изборите. Общината да каже- ето, работим по тези теми. Сега гласуваме 38 милиона лева за следващото управление на града. Това е откриване на предизборна кампания. Казва се: Отваряме теми, залагаме ги в бюджета, мислим по тях”, коментира от трибуната Слави Георгиев от Обединени патриоти. И припомни, че държавата е давала 20 милиона лева за довършването на стадион Пловдив, които местния парламент отказа, а сега този орган гласува 15 милиона от общинската хазна за същото.

„Как е възможно с такъв нов ентусиазъм да се представят проекти на 15 години за нови управленски хоризонти?”, попита зам.-председателят на ОбС от „Съюз за Пловдив” Евелин Парасков. „Тези идеи за толкова архаични, че не може да са старт на кампанията. Това са предизборни дъвки”, допълни Парасков. След което попита дали вървят отчуждителните процедури за реализирането на проекта „Модър- Царевец”.

„Г-н Парасков, нека не поставяме под съмнение тези, които са ви избрали, за какво са ви пратили тук.  Отчуждителните процедури по „Модър- Царевец” не просто вървят, а приключват. Три години вървят тези процедури и сега сме на финала. За последните четири имота има влязъл в сила ПУП”, отговори Иван Тотев на зам.-председателя на местния парламент. После уточни, че има идейна разработка за „Модър- Царевец” и че ако по времето на Илко Илиев като председател на ОбС е била свършена работата с отчуждаването на имотите, първа копка на обекта е можело да има още през 2012г.

„За стадион Пловдив може да политиканстваме, но се свърши много работа. Изготвено е конструктивното обследване. Ясно е на всички, че този стадион не може да струва 20 милиона лева. Имаме проект с 11 подетапа, като само първият ще струва 15 милиона лева и ще отнеме три години работа. На база реални данни знаехме, че стадионът ще струва много над 20 милиона лева. За „Младост” имаме изработен проект. Същото се отнася и за Дондуковата градина. За всеки един от проектите ще се търси държавно финансиране, ще се използва и „Фондът на фондовете”, бивш „Джесика”, за „Младост” например”, допълни кметът.

После отговори на думата „архаични”, изстреляна от Евелин Парасков преди това. „За всички тези архаични проекти се работи няколко години. Те са толкова архаични, че в тях няма политика”, каза Тотев. „Всичко е политика”, отговори му Слави Георгиев. И посочи, че се изненадва как преди време арх. Валентин Маринов твърдеше, че с 20 милиона лева стадион Пловдив може да бъде завършен, а сега твърди друго.

Костадин Гаров започва да изброява всички проекти от последните години на управление на Тотев, които не са завършени. „Гордея се с това, че работим по толкова много големи проекти, че трудно ги изброявате дори”, отговори му градоначалникът.

„Г-н кмете, трябва ви повече самочувствие. За какви огромни проекти говорим- „Модър- Царевец”, Втори гребен канал, Дондуковата градина? Това са смешни проекти. Огромен проект е 60-километров мост в Тихия океан. Това очакват пловдивчани от вас”, заяви съвсем сериозно съветникът Ангел Ангелов от мястото си.

В крайна сметка предложението на кмета бе прието с 31 гласа „За”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина