АктуалноГласовеМненияНовини

Цацаров: Европрокурорът няма и не може да се меси в работата на един национален прокурор

Част от политическите сили, които включиха темата за Европейската прокуратура в предизборната си кампания, не са си направили труда дори да прочетат регламента за работа на тази институция, смята главният прокурор Сотир Цацаров

„Гласувах за Европа на европейските столици и на европейските граждани, а не на брюкселската бюрокрация“

Той подчерта, че очаква от ЕК да се произнесе до края на мандата си по действащия механизъм за сътрудничество и проверка спрямо България

Таня Грозданова

„Гласувах за български представители в Европейския парламент, които със своя глас и своята работа биха допринесли за една по-различна Европа. Какво разбирам аз под една по-различна Европа, без да ангажирам никои с моето мнение. Това е Европа на европейските столици и на европейските граждани, а не на брюкселската бюрокрация. За Европа, която е по-отговорна за собствената си вътрешна сигурност и антитероризъм.“

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, след като упражни правото си на вот, придружаван от семейството, в основно училище „Д-р Петър Берон“ в центъра на Пловдив тази сутрин.

В отговор на журналистически въпрос Цацаров подчерта, че очаква от ЕК да се произнесе до края на мандата си по действащия механизъм за сътрудничество и проверка спрямо България.

„Що се отнася до новия състав на  ЕК, очаквам тя да направи Европейската прокуратура работеща, а не – бюрократична структура, Европа – на  съвместните антитерористични действия, Европа –  на съвместната отбрана. Големите приказки не носят нищо на редовия европейски гражданин, защото ние всички сме редови,“  заяви още Цацаров.

Според главния прокурор, част от политическите сили, които включиха темата за Европейската прокуратура в предизборната си кампания, не са си направили труда дори да прочетат регламента за работа на институцията.

„Европрокурорът няма и не може да се меси в работата на един национален прокурор, но доброто в крайна сметка е, че и всеки национален прокурор не може да се меси в работата на Европейската прокуратура.

Ако поставяме въпроса „дали това е намеса във вътрешните работи“ – не, не е. Преди малко говорихме за Европа на по-голяма обществена сигурност, а елемнт от тази обществена сигурност е и разходването на европейски средства. Разходването на такива средства и злоупотребите с тях е въпрос, с който е свързан целия ЕС, следователно трябва да има орган в рамките на ЕС, който да има такива правомощия.

Тази взаимна независимост е от много голямо значение и за работата на Европейската прокуратура и за работата на нашата прокуратура.

Отделен е въпросът, без да навлизам в предизборна лексика, че темата за Европейската прокуратура и темата избор на европейски прокурор бе безжалостно, безогледно и много спекулативно използвана от някои политически сили в хода на настоящата кампания. Единствения извод, който аз си направих е, че те не са си направили труда да прочетат дори регламента за работа на Европейската прокуратура, но я включиха в агитационните си материали. Но и това е обяснимо – избори!“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина