АктуалноГрадътКултураНовини

Гергьовден, Хъдерлез и Какава празнуват заедно в Пловдив

Фото изложба разказва за фестивалите на Тракия (ГАЛЕРИЯ)

Таня Грозданова

Фотографска изложба „Живите цветове на Тракия“ със снимки от традиционните фестивали в район „Тракия“  – Турция бе открита пред  Джумая джамия. Група за Балканска музика с ръководител Еврим Кашъкчъ – преподавател в Балкански изследователски институт при Тракийски университет в Одрин се включи в откриването с концерт.

Платна с информация за фестивалите и колоритни фотографии са разположени също отляво на джамията до стълбите.

Изложбата е е част от програмата, в която Пловдив празнува ЗАЕДНО Гергьовден, Хадерлез и Какава. Събитията се организират от Фондация „Тракия“ – Анкара, Турция, администрацията на район „Северен“ в Пловдив и  Филологическият факултет  при Пловдивски университет „Паисий  Хилендарски“ в града под тепетата. Пълната програма може да видите в Капана.бг.

Пъстрата програма се превръща в мултиетнически празник, показвайки пролетните ритуали по Гергьовден, Хъдрелез -пролетен празник в мюсюлманиските общности, който съвпада с християнския на 6 май.

Част от празника е „ваденето на момински нишани“, подобно на българския обичай „Еньова буля“.

По-рано в събота пердседателят на фондация „Тракия“ Гьокхан Йозгьоч, зам.-кметът на район „Северен“ д-р Красимир Атанасов, доц.Надежда Илиева от БАН и Генералният консул на Р Турция в Пловдив, възродиха един ритуал, който повече от 50-60 години не е правен в града – Дърво на желанията.

В навечерието на Гергьовден всеки записва най-съкорвеното си желание на лист хартия и го окача на специално наречено, плодно дърво, за да се сбъдне.

След ритуала всички участиници и хора от квартала се включиха в пролетно почистване на района.

За празника Хъдерлез и фестивала Какава преди година репортер на Под тепето предаде специално от турския град Одрин, където се събраха близо 60 000 туристи същия  уикенд на 5 и 6 май. Двата ритуала са вписани в индикативния списък на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 2017-а година, като кандидатурата е била съвместно с Македония.

Началото на Хъдерлез и Какава се поставя с празнично шествие преди обяд по Главната пешеходна улица на града. В него участват, както местната управа, така и военните, училищата и граждани.

 

Какава е много стара традиция на ромите в региона, която датира от около 1400 години. След обяд големи групи от хора започват да прииждат край брега на река Тунджа по стария  мост в местността Сарайичи. Там вече е пълно с коли, скари, сергии. Повечето от жените носят специални венци с цветя в косите си, следват много музика и танци. Кулминацията на вечерта – е паленето 3-метрова клада, чийто огън се прескача за здраве и сутрешното потапяне във водите на реката  за пречистване на душите.

Преди да падне нощта всеки, който има някакво желание, го написва на листче. Желанията се окачат на Дървото на желанията, където пренощуват. Млади и стари танцуват цяла нощ край реката, а в ранното утро на 6 май пускат листчета с желанията си в Тунджа. Тогава във водата влизат по-смелите млади мъже, които са прескачали огньове  за здраве през нощта. С тях се потапят в сватбени рокли и булките, които се молят за дете.

Снощи в светбен дом „Велколепният“ в Столипиново се състоя пролетен празничен концерт, в който участваха: Групата за Балканска музика с ръководител Еврим Кашъкчъ – преподавател в Балкански изследователски институт при Тракийски университет, Одрин; Фолклорна формация на ПУ „Паисий Хилендарски“; Група за ромски народни танци Сюлейманпаша – Текирдаг; Фолклорна формация „Тюркян“ от с. Бенковски, общ. Кирково, Кърджали и гласовитата изпълнителка на фолклорни песни Мелек Ерен – възпитаник на СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив.

Тържествата под тепетата за Гергьовден, Хъдерлез и Какава са по повод Пловдив – Европейска столица на културата и минават под знака на  ОФ „Пловдив 2019“ и под патронажа на Генералното консулство на Република Турция в града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина