АктуалноИзбори

Георги Стаменов – за мъжете, които държат на думата си

Кметът на най-големия по територия и брой население район в Пловдив в откровен разговор за работата и бъдещето на  „Централен“

Таня Грозданова

Г-н Стаменов*, преди около 3 години, на вратата на кабинета Ви, домоуправители от район „Централен“ бяха оставили картичка и на нея пишеше „За мъжете, които държат на думата си!“. Кой е най-хубавият ви спомен от изминалите 4 години като районен кмет?

Ето тези жестове. Няколко малки жеста. В забързаното ежедневие, покрай работа, напрежение и какво ли още не, когато за миг човек бъде оценен, разбира, че това, което прави, си струва и му дава сили да продължи.

На 17 април 2018-а жители на района спряха багер, дошъл да прави детска площадка.  Такова чудо не се бе случвало в демократичната история на Пловдив. Видяхме как възрастни хора Ви крещят, че няма къде да си паркират колите, а Вие детски площадки строите.  Успяхте да влезете в диалог с тези хора и да изпълните желанията им. Какво Ви костваше? 

Накрая удовлетворение за жителите на района. Това е моята работа. А какво ми е коствало, няма абсолютно никакво значение. Истината е, че към днешна дата с тези хора, които бяха яростни противници, сме приятели и оценяват направеното. Успяхме да удовлетворим желанията на всички в зоната. Да, със сигурност има нужда от още паркоместа. Да, със сигурност ще продължим с изграждането и възстановяването на детските съоръжения, и крайният резултат е, и ще е положителен.

Площадката за деца, за която съседи върнаха багерите, че не я искат, вече е факт

Позволих си тогава да спра машините, да ги изтегля в рамките на 3-4 дни, да проведем разговорите, да покажем проектите, които сме подготвили, да уверим хората там, че сме се съобразили на  100% с техните желания и когато си стиснахме ръцете, машините влязоха да работят. Към днешна дата има регламентирано място, където паркират автомобили, една прекрасна детска площадка и зона за отдих, която със сигурност в годините напред ще я доразвиваме.

Там ще засилим контрола, защото забелязах, че големи младежи ходят, използват съоръженията и за съжаление не ги съхраняват, а ги рушат. Убеден съм, че ще намерим начина, по който да се справим и с този казус.

Вие имате опит с превъзпитаване на младежи с вандалски прояви. Визирам случаите с надраскано училище „Д-р Петър Берон“ и счупени пейки в парк „Кочо Честименски“, когато заедно с органите на реда успяхте да накарате участниците да възстановят сами щетите.

Имаше и има много вандалски прояви. В други случаи един от подлезите бе разбит, детска площадка беше подпалена. Там, където успяхме да заловим извършителите, се погрижихме те лично със собствени средства и труд да ги възстановят, за да се научат как се гради.

Много лесно се разрушава, много лесно се критикува, но когато човек трябва да създаде нещо, да възстанови друго, трябва да знае колко усилия струва това – както лични, така и финансови. Отделно  от това, което е предвидено от закона за такива прояви, което си върви от страна на компетентните органи. Така следващият път, когато има изблик на енергия и негативни емоции в него, да се замисли дали да ги впрегне в нещо положително или да руши.

За мен беше важно, че голяма част от тези младежи наистина си взеха поука. Виждайки ги по улиците на Пловдив, се здрависваме и си говорим. Те осъзнаха грешките си и оценяват това, което имаме всички ние като пловдивчани.

Под тепето имаше едно предложение преди години – да има кмет на тепетата. През последните 4 Вие играхте тази роля. Можем ли да очакваме, че това, което се случи с обновяването на Бунарджика, ще се случи и на Сахат тепе в следващите години?

Разбира се. Това беше началото. В началото на мандата успяхме да възстановим осветлението на Младежкия хълм, да направим много хубава детска площадка там, след което насочихме усилията към Бунарджика – възстановяване на акведуктите, водните огледала, атракциони и осветлението до самия връх. Остана частта на хълма в посока запад и посока север да бъде реновирана.

За Сахат тепе задължително през следващите години ще положа необходимите усилия, за да го възстановим. Да възстановим и ресторанта, който е бил горе на върха. От този хълм нашият град е като на длан – всички исторически забележителности се виждат от самото сърце на Пловдив, буквално на минутка от Главната улица. Убеден съм, че в следващия мандат ще възвърнем блясъка и на този хълм.

Разговаряме активно с бизнеса и жителите на Стария град с какво може Община Пловдив, съответно район „Централен“, да помогнат за оживяването на Стария град. Идеята е да стане така, както е било в миналото, за да може, както Капана стана едно привлекателно място, да се възроди духът и на Стария град, та пловдивчани наистина да се разхождат, да отдъхват и да се гордеят с това, което имат като наследство.

С какво от постигнатото като кмет на „Централен“ се гордеете, изключвам ежедневната работата по вътрешно квартални улици, стотици сигнали и десетки срещи на ден, както и така наречените „големи проекти“ ?

С уважението! С това, че когато вървя по улиците на „Централен“ и си кимна с някой, зад гърба си не дочувам негативни коментари. Това е нещото, което наистина ми дава радост и гордост.

Централен е първият район в града, където се реализира една непопулярна мярка – премахване на старите гаражи и направата на паркинги на тяхно място. Имаше голям отпор от хората, които държаха гаражите, после те видяха ли ефекта?

Безспорно е така, имаше голям отпор, но истината е следната. На мястото на 3 гаражни клетки могат да се паркират 4 автомобила. В район „Централен“ имаше 1300 гаража, които вече са премахнати. Мисля, че са останали около десетина, които са в съда. Очакваме потвърждаване на заповедите, за да могат да бъдат премахнати и те, и темата да бъде затворена. За мен тя е затворена, защото съм убеден в нашата правота.  В над 40% от тези съоръжения не бе влизал автомобил. Това даде възможност първо, от гледна точка на естетизация на градската среда, да имаме един по-нормален облик. Второ – да увеличим няколкократно реалната възможност за паркиране в нашия район и трето – да разграничим ясно до къде са местата за паркиране и къде са зелените площи.

Убеден съм, че на местата, където успяхме да реализираме паркинги, живеещите разбраха, че това наистина е правилна политика. В годините напред ще се постараем там, където бяха вдигнати тези съоръжения и не са реновирани пространствата и това да стане. Всеки пред дома си да  има възможност, като се прибере от работа, да паркира на едно ново, осветено, маркирано съоръжение.

Много непопулярна мярка. Имаше хора, които с много мъка се разделяха с тези гаражи, но когато трябва да се направи такава основна реформа, човек трябва да има силите, осъзнавайки последствията за себе си и да го направи за общото благо.

Другият проблем на района е наличието на сгради паметници на културата и такива, които са в архитектурен ансамбъл. През този мандат успяхте да направите екип в кметството, който отговаря за тези сгради, но как гледате на бъдещето на тези сгради, в които общината е съсобственик?

Там, където има съсобственост трябва да се анализира какъв е процентът съсобственост и дали конкретната сграда е необходима за нуждите на Община Пловдив. Ако е сграда с изключителна архитектурна стойност, може да се премине спокойно на процедура, с която общината да откупи останалите дялове от физически лица и да стане само общинска собственост. Това ще ни даде възможност за реставрирането ѝ, вдъхването на нов живот и нова функция, била тя място за култура или друг тип, според необходимостта.

За сгради, в които Община Пловдив е с много малко участие и дори и да ги притежава, не са ѝ необходими, е редно да се даде възможност на частните собственици да придобият тези малки общински части, но с ясен ангажимент те да възстановят тези сгради. Защото има случаи с триетажни къщи, в който общината е собственик на една стая в тях, а частните собственици, поради режима на съсобственост изпитват изключителни затруднения при всеки един по-кардинален ремонт. За това този анализ трябва да се направи и съответно да се предложи решение на Общински съвет.

Успяхме да създадем звено за сгради паметници на културата и такива в ансамбъл. За този период от време направихме множество консултации на собственици на сгради с такъв статут как да подготвят своите документи и съответно да изпълнят възстановителните мерки, които сме предписали, с междуведомствена комисия (Общ. Пл, РДНСК, МК). Голяма част от тези сгради вече са реновирани. Успяхме по една от мерките на ОП“Региони в растеж“ да включим над 30 сгради в ансамблов режим за реновиране с европейски средства. Следващите години процедурите ще бъдат стартирани и тези сгради ще бъдат реставрирани. Това са сгради по „Райко Даскалов“, „Иван Вазов“, „Христо Г. Данов“, за да може обликът на центъра да бъде завършен и всички ние да се радваме на тази прекрасна архитектура.

Имате ли информация на какъв етап е казусът с незаконно съборената къща на Шнитер на ул.“Гладстон“?

Никакъв етап, тоест няма входирани нови инвестиционни намерения от собствениците. Единственото, което предприеха, е да изравнят и обезопасят терена по предписание на районната администрация и НИНКН, с цел при мокро време да не се допусне , заблатяване, което ще доведе до други по-големи проблеми.

За съжаление една от красивите къщи вече е в историята. Имаха прекрасен проект за реставрация с пристройка в задната част на сградата, който можеше да се изпълни безпроблемно. Лично за мен е необясним този акт от тяхна страна. Не мога да кажа жалбата в прокуратурата, която подадох лично като кмет на район „Централен“ за увреждане на сграда, която е паметник на културата в ансамблово значение, какво е станало с тази преписка.

Във времето напред ще проследим какво реално ще се случи там. По Закона за опазване на културното наследство те трябва да възстановят сградата в първоначалните и обеми и площи, с възстановяване на 100% на архитектурата.

В края на отчета Ви миналия месец към вас се приближи един от бизнесмените на Пловдив и голям общественик Любозар Фратев. Дочух само първата реплика: „Приемаш ли критика?“. Какво ви каза той?

Да афиширам повече направеното. Аз съм човек, който обича да работи, да постига целите, но не обичам да го афиширам и да го размахвам винаги пред лицата на хората. Това ме посъветва той, като виден общественик. Да не губя жарта в себе си за работа и да си позволявам да афишираме това, което постигаме като резултати.

*Георги Стаменов е седмият кмет в съвременната история на най-големия по територия и брой население район на Древния и вечен град под тепетата, с първи мандат 2015-2019 година. Преди това  Стаменов е общински съветник от ГЕРБ в мандата 2011-2015 г. На първи тур на Местните избори миналата седмица той събра най-многобройния вот от всички 12 кандидата за поста в кметството на ул. „Христо Г. Данов“. Идната неделя, 3.11. 2019-а, отива на втори тур с бюлетина № 43. 

Жители на „Централен“ към кмета Георги Стаменов: Както ние можем да разчитаме на Вас, така и Вие може да разчитате на нас!

Георги Стаменов: Благодаря Ви за доверието и възможността да работим за Вас през тези 4 години

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. Г-н Стаменов, защо се излагате с този неграмотен бастун – гъзоблизец до Вас. От цялата гербреастка клика, само Вие сте достоен човек и качествен администратор! Освободете се от тях и си признайте, че симпатизирате на ВМРО!

  2. Кмет, който е близо до хората и наистина държи на думата! Когато ми се наложи да отида при него за един проблем той ме прие без предварително записан час, в ден, който не му е приемен, и беше много човечен! Стигнахме до консенсус и решаване на проблема без да е поискал каквото и да е! Благодаря му отново за отношението! Успех ви желая! Аз ще гласувам с две ръце за вас!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина