АктуалноГрадътНовини

В един от най-гъсто населените квартали в Пловдив въвеждат паркиране от двете страни на еднопосочните улици

Оптимизацията е предложена на среща на кмета на Централен с жителите на Мараша

Хората поискаха съдействие от полицията сутрин на улица с две училища

Таня Грозданова

Квартал Мараша в район „Централен“ е един от най-дълго съществуващите в сърцето на Пловдив. И въпреки че е сред най-старите, той е изпълнен с новопостроени сгради през последните 15 години. Наличието на Университета по хранителни технологии, училища, детски градини и ясли го правят изключително притегателен за младите хора, а това води след себе си и проблема с недостатъчните места за паркиране.

В сряда вечерта, на 15 януари, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов се срещна с хора от квартала в извънработно време, в отговор на изпратена молба от тяхна страна. На срещата гражданите поставиха за обсъждане въпроси, свързани с  паркирането в зоната и състоянието на тротоарите по улиците „Янко Сакъзов“, „Братя Миладинови“ и „Жан Жорес“.

Съкварталци споделиха, че са срещнали разбиране и готовност за съдействие при решаване на поставените от тях питания.

„Поех ясни и точни ангажименти да изготвим проект за паркирането в зоната. Тъй като улиците са еднопосочни, в него ще има възможност за паркиране както отляво, така и отдясно,“ уточни райкметът Георги Стаменов.

Той съобщи, че специалистите на районната администрация вече работят по проекта, който ще бъде по подобие на този в зоната между ул.“Преслав“, „Гладстони“ и бул. „Руски“, където такъв режим бе въведен преди три години. Така ще може да се оптимизира и паркирането в квартал Мараша. След изготвянето му, проектът ще отиде за разглеждане и съгласуване в Комисията по транспорт, ред и сигурност.

Другата тема, която бе коментирана на срещата е състоянието на вътрешнокварталната  ул.“Братя Миладинови“, на която има участък със слегнала паважна настилка. Стаменов пое ангажимент и този проблем да бъде решен, разказаха участници в срещата.

„В зависимост от необходимия и наличния финансовия ресурс или ще бъде пренареден паважа, или ще пристъпим към проект и преасфалтиране на този участък“, съобщи кметът на „Централен“.

Георги Стаменов разказа, че хората са поискали между 7 и 8 часа сутрин в работни дни да бъде осигурено полицейско присъствие на улицата с втората сграда на ОУ „Алеко Константинов“ и Частно училище „Дружба“, тъй като по това време там се получава трафик от автомобилите на родители, които водят децата си на училище, а освен това има паркирани коли на живеещите наоколо и други – по тротоарите, на хора, които работят в зоната. Всичко това прави преминаването по нея много трудно.

По думите на кмета Стаменов вече са проведени разговори с началника на Второ районно управление на полицията за оказване на съдействие за случая.

„Във второто шестмесечие на годината, след преразглеждане на бюджета, се очаква да бъдат предвидени средства за оправяне на тротоарите в квартала на местата, където е почти невъзможно да мине пешеходец,“ анонсира още районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина