АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

„Възроден” – да се завърнеш при корена си

В рамките на три месеца 10-на млади пловдивчани ще обиколят 10  забравени села, които се нуждаят от подпомагане

Не смятаме, че можем да променим цялото общество. Но можем да създадем общност. Такава, която ще притегля с жизнената сила на сплотеността

Анна Велкова, стажант-репортер и инициатор на проекта „Възроден”

Баба винаги ми е казвала, че опазиш ли си корена, значи си свободен. А свободата не е просто да кажеш : ,,Омръзна ми от тази държава, махам се!“ и да тръгнеш. Напротив.  Да се заинатиш. Да останеш.. И сам да създадеш път – от корен до връх.

,,Възроден‘‘ е проект  с подчертана социална, екологична, етнологична, изследователска и творческа насоченост. Всичко започна миналото лято, в дядовата хижа, с един ютюбър и малко въображение.. Като инициатор на проекта не си поставих за цел просто да се потопим в прекрасната българска природа, битийност и полузабравена култура, а да направим нещо за нея. Да се опитаме да разкажем историите на хората, които живеят някъде там, забравени и забравили времето, да подпомогнем отцепените, да се влеем в труда на селяка, да се срещнем и работим  с онези младежи от малцинствените групи, които също имат мечти, умения и искат да опознаят света. Да отидем там, където няма пътища и пътеки и да оставим следа.

В рамките на три месеца, ние, 10-на млади пловдивчани, ще обиколим  10  забравени села от различни части на България със прекрасни природни забележителности, история, култура, които се нуждаят от подпомагане . Неинтегрираните малцинства, екологични проблеми, изолираност, липса на инфраструктура и достъпност, обезлюдяване са едни от основните проблеми на българското село. А идеята на този проект е именно тръгването по онзи изконен път на човека към корена му, към предисторията на своето пребъдване и докосването му до всевечните човешки ценности.

,, Тук на Балканите нещата се случват безгравитийно. И всички се мразим. Гърците-сърбите, сърбите-македонците… а всички поотделно мразят българите. И по-интересното е, че и българите помежду си се ненавиждаме.“ Думите са на Георги Куфов. В едно общество, в което всеки е свободен електрон и мисли от банкнотата до монетата в джоба си не е учудващо, че общество всъщност няма.  То се е обезформило от повтарящата се пропаганда на времето, само по себе си несъществуващо в инерцията на едно такова човешко съществуване. Но има едно нещо наречено ген и още едно, наречено памет. И в такива моменти, в които се питаш къде е мястото сред абсурда и хаоса, те те викат. И ти трябва да тръгнеш. Да промениш. Да изградиш наново над твърдите основи, които най-малкото исторически са доказали, че след всяка тегоба и превратност остават непоклатими. Не смятаме, че можем да променим цялото общество. Но можем да създадем общност. Такава, която ще притегля с жизнената сила на сплотеността.

Всъщност, ние от ,,Възроден“ искаме да разберем какво е родина. Тук не става въпрос за иронична пропаганда на политически памфлети или туристически ентусиазъм. Искаме да се върнем. Да разберем. Да открием. Защото в онези села из дълбоките ни планини е нашият корен и никой и нищо не може да го откъсне.

Можете да ни подкрепите :

[email protected]

https://www.facebook.com/%D0%92%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD-318494505712805/

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина