АктуалноГрадътКултураНовини

Възраждат тютюнев склад – бившия Стоматологичен факултет – като жилищна сграда

Бившият склад на Магърдич Томасян на „Руски“ и „Велико Търново“ пустееше с години, но отново ще заживее като жилищна сграда

Обемите на склада, който не е културна ценност, ще се запазят, без сградата да се надстроява

В крак със световните тенденции, една от старите индустриални сгради в Пловдив, ще се възроди с нова функция. Тютюневият склад на Томасян на бул. „Руски“ ще се превърне в жилищна сграда от типа „лофт“, много популярни на запад. Старите индустриални сгради в центъра на градовете в Западна Европа и САЩ често получават нови функции, а именно жилищните такива, специфични с големи пространства, високи тавани и много светлина, са получили наименованието „лофт“ жилища.

В такова ще се превърне мястото, където преди близо век е съществувал тютюнев склад на големия производител Магърдич Томасян. Построената от арх. Димитър Попов сграда през 1923 година в последствие получава нова функция – доскоро тя бе част от Медицинския университет и служеше за Стоматологичен факултет. След това тя остана празна, а собствениците ѝ нямаха възможност да я поддържат и развиват, като единствено плащаха огромните ѝ данъци и такси.

Преди малко повече от година тя бе продадена и вече се планира нейния бъдещ живот. Според публикуваните от инвеститора визуализации, сградата няма да бъде надстроявана и ще запази своите обеми и височина. Известни промени ще има по фасадите – прозорците ще станат по-големи, с което ще има повече светлина в интериора на сградата. Според визуализациите, част от фасадата на новата сграда ще бъде в ярко червено, което контрастира с опростения архитектурен вид на сградата. Реална представа, обаче, ще се добие само във финалния вид на ремонтираната постройка.

Проектът е на архитектурно студио СИБА и арх. Иван Бобев. В представянето на инвестицията, проектантите са изтъкнали желанието си да интегрират историческата постройка и нейната ценност в съвременен контекст. Доколко са го постигнали, ще разберем когато сградата е завършена, като за момента можем да имаме предварителна идея от визуализациите на проекта Point Avenue.

снимки: Фейсбук и сайт на Point Avenue

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Честа практика е визуализациите да си останат само такива, в последствие става нещо съвсем различно… особено при сегашния “ контрол“ при подобни изпъления – негово величество Паралията определя, даже и поредния порно цвят ще избере, просто щото “ така го кефи“ …

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина