АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Възраждането на суинг танците

През последните няколко години в танцувалните зали по цял свят звучи суинг джаз

Суинг танцьорите стават все по-многобройни, като в някои държави достигат десетки и даже стотици хиляди

Как набира популярност този доскоро забравен стил?

Първата вълна на суинг треската превзема света през 30-те и 40-те години на миналия век. Популярната музика тогава е била суинг джаз и на нея са се танцували много различни стилове като Линди Хоп, Шаг и Балбоа. Заведенията, балните зали и даже улиците са били изпълнени с танцьори, вдъхновени от приповдигащите ритми на джаза.

Холивуд също е заразен, като много от популярните филми в този период включват музикални и танцови изпълнения. Еуфорията продължава до средата на 50-те, когато суингът постепенно е изместен от нови стилове като Бибоп и Рокендрол. Не след дълго суинг танците излизат от популярност, останали запечатани само в черно-белите снимки и старите филми.

През 80-те години на миналият век обаче започва един истински суинг ренесанс. Малък брой ентусиасти в различни точки на света едновременно намират вдъхновение във всички тези стари ленти. Ню Йорк, Лондон и Швеция са най-горещите точки, откъдето успяват да издирят старите танцьори от 30-те и 40-те и да ги направят свои учители. Започват да се формират школи в различни градове и на различни континенти, като постепенно суингът отново превзема света. Глобалното суинг общество днес се разраства експоненциално, обединено от идеята за искрено забавление.

Суинг треската не подминава и България. Днес тези танци се практикуват в София, Пловдив, Русе и Бургас, където местните общности стават все по-големи. Залите редовно се пълнят с нови начинаещи танцьори, които не след дълго превземат дансинга на локални и международни събития. Всеки желаещ може да стане част от тях като се включи в новите курсове. Ако и ти искаш да пробваш, запиши се на курс за начинаещи, стартиращ на 17-и Септември ​тук​.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Строго погледнато стилът СУИНГ =SWING= се превежда като завъртане, въртеж (гъзовърт – без да споменаваме друг важен смисъл в половия живот на някои двойки). Музиката за суинг -също както и музиката за танго- не е „джаз“ =почти никакъв JAZZ не можеш да го изтанцуваш със суинг движения и подскоци.
    Поредната некомпетентна статия (тоя път май не е акад. Т.К.!?!)

      1. Не, какиното, нито сме чувала за ТАНГО ДЖАССС. Като си тангувам с моя тангеро все се ослушвам, ама жасс нЕма . . . Нито ‘гато ВАЛСуваме. Нищо, добре че си ти да на поучаваш. Кис-кис.

        1. Мила „Ра“, опитай се да познаеш защо ОЩЕ СЪЩИЯ СЛЕДОБЕД премъдрите излияния на тази „статия“ бяха свалени от страницата и запокитени / загробени към архивите?

          1. ВЪРТИ-ВЪРТИ В СУИНГ, докато джазът не за танцуване (освен в АМТИ+И където академиците не знаят от коя страна е ГЛАВНИЯ ВХОД на сградата . . . и засраха Жълтото)

  2. Да бе! Само дето нямаше достатъчно желаещи за джаз концерта на античния заради което се провали. Майните скачат на рок, евъргрийни, опери, дори на чалга, но джаза още нещо им е нависоко май. Да ме прощавате!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина