АктуалноКултураНовини

„Възможно ли е това“ се питаха родители след премиерата на филма „Учител е детето“

После поискаха от ресорния зам.-кмет Стефан Стоянов програма Монтесори и в прогимназиалния курс

Таня Грозданова

„(не)Възможното образование” – единственият кинофестивал за документални филми на тема образование стартира в петък вечер в Пловдив с премиерната прожекция на лентата „Учител е детето“ на французина Александър Муро. Авторът разкрива великата концепция на педагогическия Монтесори модел и най-вече как се прилага той в ежедневието на една група от детската градина, в която той снима в продължение на цялата 2015 г. Следват 70 предпремиери, посетени от 10 000 зрители. Филмът излиза по кината във Франция на 27 септември 2017 г. и още е част от афиша на много киносалони.

На прожекцията в Лъки – Дом на киното, където се провежда кинофеста, залата – изпълнена с родители, учители, експерти и любопитни зрители – затаи дъх пред случващото се на екрана. Публиката видя самостоятелни, възпитани, умели деца, деца творци, деца, които си помагат и са толерантни. Деца, които сами избират интересите, заниманията и работата си.

Е, имаше и такива, които възкликваха ужасени, виждайки 4-годишни деца да боравят много добре с картофобелачки, кухненски ножове и да палят свещички с кибрит!

Накрая голяма част от присъстващите се питаха „Възможно ли е това у нас“.

Последва активна дискусия с участието на: пловдивския организатор на кинофестивала Лили Бързева, заместник-кмета по образование в Община Пловдив Стефан Стоянов,   Монтесори обучителя Ренета Венева и представители от детските градини в града.  Всички те отговаряха на зрителските въпроси за ефекта от въвеждането на метода в пловдивските детски градини.

След като разбраха, че вече системата е въведена в яслени и предучилищни групи, в 7 общински детски градини, и има първокласници в две общински училища, родителите поискаха програмата да бъде въведена и в по-горен етап.

Присъстващи, чиито деца са в Монтесори групите и първокласници,  попитаха зам.-кмета Стоянов има ли възможност обучението да продължи и в прогимназиалния курс.

Ренета Венева обясни, че Монтесори се прилага до 12-годишна възраст, защото уменията да учиш и възприемаш света, свободата, независимостта и кооперативността се изграждат в ранното детство.

„Пловдивският опит в Монтесори обучението е на 4 години. При нас адаптационният период е по-дълъг, защото се работи с 30 деца. Ако наблюдаваме децата, те ни казват много, зависи колко искаме да научим”, коментира Венева разликите между видяното на екрана във Франция и у нас.

Програмата на фестивала продължава и днес.

13.10 /неделя/
– 11:00 ч, Зала 3 – „КЕЙМБРИДЖ“
Гост на дискусията след прожекцията – Геника Байчева Геника Байчева – обучител на учители, работещи с малцинствени групи.
– 13:00 ч, Зала 1 – „УЧИТЕЛ Е ДЕТЕТО“
Гост на дискусията след прожекцията – Ренета Венева – Монтесори педагог и обучител.
– 18:00ч., Зала 1 – „НАЙ-ГОЛЯМ ШАНС ЗА УСПЕХ“
Гост на дискусията след прожекцията – доц. Елена Събева – ръководител на програма „Алтернативи в образованието“ в ПУ.

Програма „Фарго“ – ВХОД СВОБОДЕН
12.10. /събота/
10:00 ч. – „Валдорф на 100“
13.10. /неделя/
10:00 ч. – „Ненасилствена комуникация в училище“

Повече за филмите – Кинофестивал (не)Възможното образование – Пловдив
Билети – http://kinolucky.com/.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина