АктуалноКриминалеНовини

Въвеждат камери за контрол на средната скорост на пътя Пловдив – Карлово

Пътна полиция е подготвила и обществена поръчка за още 80 нови камери

Пътна полиция ще контролира скоростта по пътищата на страната по метода „отсечки за средна скорост“. На този етап се изпитват две, които чакат сертифициране, общо се са 4. Това съобщи днес на семинар на МВР в Пловдив директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.
В Пловдивска област е една от първите две, които ще заработят – на главен път Пловдив – Карлово, а заедно с нея и на АМ „Струма“. Той  коментира, че вече се е разчуло за покриването с камери на отсечката Пловдив – Карлово и тестовата работа на системата показва намаляване на нарушенията по превишаване на разрешената скорост. Предстои стандартизация на самите измервателни уреди на скоростта, поясни гл.ком. Терзиев.

„В момента върви сертифициране на уредите от института по метрология, за да няма възможност да падат в съда наложените глоби. Документ за съответствие ще получи и първата система за контрол на средната скорост, която от години се тества на третия тунел на магистрала „Люлин“ (бел. ред. „Струма“) в посока Перник“. Другите две отсечки са на пътя Русе-Бяла и в района на с. Микре.

Избран е и изпълнител по проекта за единен център за обработка на нарушенията. Целта му е всички данни от камерите да отиват в него и да се автоматизира регистрацията на нарушенията и наказателните постановления, както и да се  облекчи работата на пътните полицаи. С лицензирането на камерите, всички заснети от тях нарушения ще бъдат безапелационно приемани като доказателство в съда, ако някой реши да обжалва.

На събитието стана ясно още, че „Пътна полиция“ е подготвила и обществена поръчка за над 80 нови камери за контрол на скоростта.

Главният комисар на МВР Ивайло Иванов посочи, че секторният контрол ще продължи да е акцент в работата на „Пътна полиция“ и вбъдеще.

Шофьорите в България не спазват ограниченията на скоростта по пътищата, обикновено намаляват преди стационарните камери, тъй като се знаят къде са. По-добър ще бъде ефектът при отсечка „средна скорост“, защото контролът ще бъде много по-голям, отколкото с камерата. Промените са налагат, тъй като една от основните причини за тежките ПТП-та е превишената скорост, каза в Пловдив главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

По данни на ГД НП, изнесени от комисар Росен Рапчев, за първите 7 месеца на тази година на територията на страната са станали общо 3564 катастрофи с 318 загинали и 4505 ранени. Най-голям е броят на загиналите в големите градове, сред които са София /41/, Пловдив /34/ и Варна /29/*.

*Данните са от семинар на ГД „Национална полиция, МВР“, който се провежда днес и утре в Пловдив под мотото „Пази живота на пътя – шофирай трезво и отговорно“.

Област Пловдив на първо място по тежки транспортни произшествия

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина