АктуалноГласовеГрадътКултураМнения

Всички снимки с тунели и бомбоубежища в „Ъндърграунд” са правени в Пловдив

Мики Манойлович: Позицията за Балканите „Аз и моята нация! Вие и вашата нация- не” няма бъдеще

Мики Манойлович гостува на София Филм Фест в Пловдив снощи. Сръбският актьор представи филмът „Сутиенът“, в който играе главната роля. Той даде кратко интервю за Под тепето и БНТ.

Какви са спомените ви отпреди близо 30 години, когато в Пловдив снимахте част от „Ъндърграунд”?

Тук снимахме четири седмици. Заснехме края на филма. Бяхме много изтощени, уморени. Всички тунели във филма, всички снимки в бомбоубежища, са направени тук, в Пловдив. Сега виждам града променен. Нови енергии, нови бетони. Всъщност, идвал съм в града след Ъндърграунд, когато снимах филма Съдилище.

Какво мислите за съвместната си работа с български режисьори?

Аз съм член на Съюза на българските артисти. След филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” Христо Мутафчиев ми връчи карта. И не плащам нищо за членството си.

Как виждате Балканите днес?

Голяма тайна и голям експеримент. Балканите са били, са и ще бъдат. Но много интереси има тук. Малко доза нетолерантност, малко доза национализъм и малко бой в гърдите „Това е моята нация” няма бъдеще. Тази позиция тук, на Балканите, няма бъдеще. „Аз и моята нация! Вие и вашата нация-не”. Това не е нормално говорене и мислене. Няма смисъл. Вече няма държави, няма граници. А и какво е това Балкани, къде са Балканите?

Как можем да намерим общ език- не се разбираме, въпреки че езиците ни са близки? Чрез култура и кино ли?

Културата и киното са малък детайл. Киното има най-голяма снага, тъй като е най-масовото средство. Културата е екзистенциален ключ. Той обаче не е интересен за политиците.

Минаха ли вече тези рани, за които се говори в Ъндърграунд?

Не мисля. Ъндърграунд е силен вик от нашата генерация. Не знам колко поколения, колко изборни процеси трябва да минат, за да се съберат отново тези земи заедно. Петдесет ли? Или сто? Човекът не се променя. Човек е нищо. Човек е гладен за пари. Той е корумпиран. Не е израснал. Човек не се мени. Нищо не се променя.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина