АктуалноГласовеИзбориМненияНовини

ВМРО-БНД e категорично против тегленето на 120 млн. заем

„Във връзка с разпространената до медиите информация, че в Пловдив едва ли не е налице политически консенсус относно намерението на общинската администрация за теглене на заем от 120 милиона лева, от ВМРО – Пловдив категорично заявяваме, че не сме давали и нямаме намерение да предоставяме подобно съгласие, което ясно заявихме пред кмета г-н Здравко Димитров на среща в общината. В този смисъл всякакви други твърдения възприемаме като опит за манипулиране на средствата за масова комуникация и чрез тях – на пловдивската общественост. Наясно сме, че администрацията бърза да вкара предложението на сесия на ОбС преди разглеждането на бюджета, но нека тези усилия да не бъдат маскирани като някакво всеобщо желание“, се казва в позиция на пловдивската организация на ВМРО след вчерашните политически консултации, свикани от кмета Здравко Димитров по повод предложената кредитна линия от ЕИБ.

Ето какво заявяват още воеводите:

Във ВМРО не сме променили позицията си и продължаваме да сме против тегленето на толкова голям заем. След вчерашната среща в Община Пловдив отново не успяхме да получим ясни и категорични доказателства за необходимостта от спешно теглене на 120 млн. лева и то само месец след смяната на властта. Въпреки опитите на зам.-кмета Кирчев да обрисува красива картина за ниски лихвени нива и гратисен период от 7 години, продължава да се премълчава цялата истина. А тя е, че:

– държавата не поема ангажимент да отпусне целеви средства за Пловдив;

– Община Пловдив не разполага със свободен ресурс, който да вложи във важни инфраструктурни проекти.

Новата власт все още няма своя управленска програма, от която да става ясно какви ще са приоритети пред Пловдив и по кои обекти ще се работи, но вече някак интуитивно знае, че иска да тегли заем от 120 млн. лева. Без никакви конкретни разчети, без приоритизиране на обекти, без предварителни консултации с всички политически сили, без каквото и да е обществено обсъждане, въпреки обещанията за открито управление. Във ВМРО сме наясно защо се бърза толкова много, но истината отново не се казва. Единствено се правят опити да се наложи схващането, че предложението непременно трябва да се разгледа на последната сесия на Общински съвет.

Ако ще се управлява непрозрачно и по този начин, тогава явно не е научено нищо.

От ВМРО призоваваме всяка политически представена в местния парламент група и всеки един общински съветник да оповестят дали ще дадат гласа си в подкрепа на тегленето на огромен кредит, без да е ясно за какво точно ще се харчи той и защо не се търси обединяване около безспорни проекти. От ВМРО сме готови да предложим за обсъждане списък с такива обекти, които вече са проектирани или са започнати, като смятаме, че акцентът следва да е именно върху тях, а не тепърва да се дават идеи за ново проектиране. Приемствеността и поемането на отговорност обаче явно не се случват в отношенията между стария и новия кмет.

Въпросите остават прекалено много, като на този етап имаме само един отговор: в общественото пространство с всякакви средства се налага, че някак спешно трябва да се изтегли огромен заем, който да се изплаща 25 години.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина