АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

ВМРО с нова политическа намеса в дейността на „Пловдив 2019”, този път писмена и официална

Общински съветници на партията настояват за сваляне на изложбата от проекта на фондация Глас

Мотивират се с напрежението в общественото пространство

ВМРО отново се намеси политически в художествената част от проекта Европейска столица на културата днес. Този път от партията го направиха не вербално, а писмено и официално. В отворено писмо общинските съветници Стефан Послийски, Нина Гьошева и Камен Шишманов се обръщат кмета и председател на УС на фондация „Пловдив 2019” Иван Тотев, до Управителния съвет и до изпълнителния директор Кирил Велчев с искане да бъде прекратена част от изпълнението на Проект Балканска гордост# Balkan Pride на фондация глас. Предложението им е от програмата да бъде отстранена предвидената в проекта изложба. Настояването си те разпространиха до пловдивските медии, заедно с приложена снимка, в която Камен Шишманов и Нина Гьошева неестествено, някак предизборно позират пред СКЛАД на фондацията.

„Във връзка с увеличаващото се през последните дни в публичното пространство напрежение, касаещо предстоящото провеждане на заложената в програмата на Европейска столица на културата Пловдив 2019 изложба през месец юли 2019, отправяме предложение същата да бъде извадена от културния календар. Мотивите са множество, но основите са, че характерът на изложбата е с изключително провокативен характер и темата е с много висок обществен отзвук”, обосновават се съветниците. Напрежението обаче идва именно от тях- те открито се бъркат в дейностите по проекта Европейска столица на културата, но и с политическите си изказвания създават хомофобски нагласи и предизвикват заглавия по медиите, сред които и престижното издание „Гардиън”.

Според ВМРО гражданското общество не е готово за започване на толкова открит диалог за разбиване на стереотипите, свързани с ЛГБТИ+ общности. „Също така считаме, че не допустимо да се използва трибуната на културния календар на Европейска столица на културата Пловдив 2019 за добиване на медийна популярност на крайно непопулярни, нетрадиционни и неприемливи за българските граждани начини за демонстриране на сексуална ориентация и полова идентичност. Борбата за равноправие на ЛГБТИ+ общността, търсенето на възможност за максимален отзвук за разпространение на основите послания на проекта, желанието за привличане на по-голяма публика е напълно разбираемо от страна на общността, но категорично неоправдано и нежелано за традиционно мислещите български граждани”, допълват в позицията си старейшините от партията.

Те считат, че ЛГБТИ+ общността може да намери  други начини за изграждане на връзки с местни и регионални общности, „без да е наложително това да се случва чрез програмата на Пловдив 2019 и още по-малко чрез финансиране на същите от страна на Фондация Пловдив 2019”. ВМРО приканват фондацията да преразгледа значимостта на планираната изложба от Фондация „Глас- България“ и да оттегли възлагането ѝ по Договор за финансиране на проектни предложение по отворена покана за „Малки проекти: събитие и общностно участие“ на Общинска фондация „Пловдив 2019“ с № ОПИП-017/30.10.2018.

„Тъй като в сключения между страните договор не е указана клауза на прекратяване на възлагането от страна на Общинска фондация „Пловдив 2019“ в случай на оттегляне на заданието на същата, следва да се приложат разпоредбите на гражданското законодателство,  а именно Закона за задълженията и договорите. От законодателя е заложено  особено основание за прекратяване на договора – уредено в чл. 268: „Ако има основателни причини, поръчващият може да се откаже от договора, макар и изпълнението да е започнало, като заплати на изпълнителя направените разходи, извършената работа и печалбата, която той би получил от изпълнението на работата.“ При така създалата се ситуация и с оглед избягване на повишаване на нивото на обществено недоволство Ви призоваваме за проявите здрав разум и да не допуснете реализирането на горепосочената изложба”, завършват настоятелно в писмото си съветниците от ВМРО.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина