АктуалноБългарияВкусът на градаЖивотЗабавлениеНовиниФоторепортаж

Вкусът на Пловдив започна с пазарджишка чорба

Иван Звездев: По-хубава е рецептата, има повече месо

Пловдивските ресторанти, шеф готвачи, фермери от цялата област и  занаятчийници за храни, изкушават небцето на Узун чаршия (ГАЛЕРИЯ)

Топ готвачът Иван Звездев приготви пазарджишка агнешка курбан чорба специално за началото на поредното издание на фестивала „Вкусът на Пловдив“, чийто старт бе даден в четвъртък по обяд на Малката Главна.

В откриването участваха: кметът на Пловдив Иван Тотев, Александър Държиков – заместник-кмет по култура и туризъм на Община Пловдив,  Георги Стаменов, кмет на район Централен, Еню Енев, председател на Сдружението на ресторантьори и хотелиери „Тракия“, Гергана Кабаиванова, управител на Фондация „Локалфууд.бг“ и организатор на Фермерски пазар – Пловдив, Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“, Людмил Каравасилев – мениджър „Корпоративни комуникации“ на МЕТРО, основен партньор на фестивала и обичаният шеф-готвач Иван Звездев.

„Всеки път приготвям по една традиционна тракийска рецепта за фестивала. Този път заложих на агнешка курбан чорба от Пазарджик, тъй като рецептата е традиционна за региона, изпитана и с чудесен вкус. По-хубава е заради подправките и защото е с повече месо. Най-добрата агнешка чорба,“ обоснова се кулинарят.

Курбанът е за 250 човека и се раздава за здраве на посетителите, а зам.- кметът по култура Александър Държиков помогна на Звездев за разливането.

До шатрата на Звезедев опашката не секва. Не само заради вкусната чорба, а и поради желаещите за селфи с майстора, но той не отказва.

Шатрите на третото издание на „Вкусът на Пловдив“ и този път очакват лакомници,  разположени от двете  страни по ул. „Райко Даскалов“ (Малката Главна) в Пловдив (от пл. Римски стадион в посока подлеза на аптека „Марица“). Този път има поставени и декорирани пейки и маси за сядане, тъй като трябва да се насладите бавно на вкусните изкушения.

Събитието се организира от Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“ – Пловдив, Фондация LocalFood.bg, Община Пловдив, БХРА, РЗК – Пловдив, Сдружение на професионалните готвачи, клуб „Орфей Уелнес“ и МЕТРО като основен партньор.

По улицата са представени пловдивски топ ресторанти, занаятчийници за храни и Фермерски пазар Пловдив. Тук са с щандове, демонстрации и дегустации ресторантите Мемори, Хемингуей, Ноте де Вино, Сол и пипер, Одеон, Опера, Торо Гранде, Джъмп, ресторант Централ, сладкарници Долче Фелини, Но Сенс, Фабрик, и много други.

Топ-готвачи правят демонстрации на приготвянето на вкусна храна с качествени български продукти. Това са шеф Александър Бърдаров – Мемори, шеф Росен Чакъров – Хемингуей, шеф Юри Велев – Метро Академия, шеф Стоян Рахов – Рафи, шеф грил Данчо и много други.

Две от шатрите са на майстори  занаятчии от РЗК- Пловдив. Те показват свои майсторски продукти, тематично свързани с готвенето, дома и храната, като: дървени и керамични съдове, солници, лъжици,  дъски за хляб, украшения, свещи и много други сувенири. Дори кметът Иван Тотев се изкуши да седне на грънчарското колело и да опита да сътвори съд.

Кметът на Северен Ральо Ралев не пропусна да си върне вкусът на детството със захарен памук.

Фермерският пазар, който вече 7 години презентира богатството на местните вкусове и храни от цялата Пловдивска област е представен от 12 производители.

Може да опитате и да си курите: кашкавал, сирене, – овче и краве, прочутият садовски фъстък, плодове и зеленчуци от ферми, пчеларски продукти, кракери от сушени заленчуци и семена, а една винарна специално представя черешово вино.

„Ей, Европарламентът яде от вашия шоколад,“ подхвърлиха минувачи към представителите на Каза Какао, разпознавайки Андрей Ковачев от листата на ГЕРБ и СДС.

Тази година е специална за основният партньор – МЕТРО, веригата празнува „20 години в България“. Заради юбилея на павилионите има множество демонстрации и дегустации на най-доброто, което магазините предлагат – качествени телешки меса, риба и морски дарове и много други. Шеф готвачите на 3 пловдивски ресторанта „Щастливци под тепето“, „Атлас“ и една кетъринг фирма помагат в павилионите на МЕТРО, демонстрирайки различни и разнообразни техники в приготвянето на продуктите по традиционни български рецепти.

Най-голяма опашка обаче има на огромната скара до пирожките, където месото се сече с ятаган, ароматът е изкусителен и гладната общност е мултикултурна.

Фестивалът „Вкусът на Пловдив“ продължава до неделя – 26 май.

Елате гладни!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина