АктуалноГрадътЗабравеният градКултураНовини

Включват площада в проектирането на Кино Космос, общината иска галерия и бар на открито

Западната част на площада пред киното ще се превърне в открита галерия

Спират паркирането по улица „Николай Козлев“ и я приобщават към пешеходната част

Площадното пространство пред Кино Космос ще бъде включена в общия проект за сградата. До 20 дни ще бъде готово заданието и публикувана поканата по Закона за обществени поръчки. То ще бъде съгласувано, през арх. Петко Костадинов, с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите, съобщи кметът Иван Тотев.

Проектът за Кино Космос ще стане бързо. Желанието е той да се случи успоредно с площада пред сградата, коментира кметът. Вече има издадени заповеди за павилионите, които се обжалват в съда, но така или иначе се върви по процедурата за отчуждаване, добави Тотев. Сумата за проектиране ще е малко по-голяма, 150 000 лв е горната граница, тъй като към проектирането на киното се добавя и площадът, уточни още кметът.

Желанието на общината, което ще бъде най-точно описано в предстоящото задание, е в западната част, която е на калкан със съседните сгради, да се оформят галерийни пространства във временни съоръжения. Те трябва да са отворени към площада, като така се създаде още едно пространство за култура, коментира Иван Тотев. В самия площад – в центъра му, или където преценят архитектите, ще трябва да се оформи и бар или кафене, някакъв тип лятно заведение, където да се събират хората на културата, разясни още кметът.

В проекта се включва и затварянето на улица „Никола Козлев“. В момента тя е тупикова и не излиза на „Гладстон“, като в новия проект тя ще се затвори и за паркиране – по подобие на улица „Отец Паисий“ в най-южната ѝ част. Там ще може само да се преминава, тъй като все пак има живущи с гаражи. Но сегашната улица ще се приобщи към пешеходната част и ще се проектира като площадно пространство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина