АктуалноНовиниПо следитеРазследване

ВЕЦ „Въча-1“ е замърсил реката в Кричим

Централата е спряна след повторна проверка

Йордан Кюмюрджиев: ВЕЦ- овете са строени през 30 -те години на миналия век и нямат системи по съвременното екологично законодателство

Изтичането на отработени води на ВЕЦ „Въча -1“ е причината за мазните петна, открити в петък в реката в Кричим, това е показала проверката на експерти от Басейнова дирекция, РИОСВ и Областната администрация Пловдив.

Припомняме, че в края на работната седмица Кметът на Кричим сезира Прокуратурата за замърсяване на река Въча.   Констатирано бе замърсяване със значителен разлив на продукти с неясен произход, видимо наподобяващи мазни водонеразтворими продукти с тъмен цвят, във водното тяло на р. Въча, която протича през територията на общината и урбанизираната територия на гр. Кричим.

При повторния оглед в събота е установено, че съоръженията на водноелектрическата централа отново изпускат масло в реката. Дейността на ВЕЦ- а е спряна до отстраняване на причината за изтичането на замърсените води.

Окончателните лабораторни проби за наличие на нефтопродукти ще са готови в следващите пет дни.

За маслен разлив, макар и в неголеми количества говорят петната, открити на място обясни инж. Митко Стойчев от екоотдела на областна администрация.

Операторът на ВЕЦ -а е длъжен да установи причината за замърсяването. А ако пробите покажат отклонение, централата ще понесе и санкция от 5 до 15 хиляди лева, каза областният управител Дани Каназирева.

Мащабът на замърсяването не е голям, но е недопустимо да го има, допълни тя и обяви, че следващата седмица ще има среща с операторите на ВЕЦ-а, на която да се обсъдят заложените мерки за безопасност.

По думите на областния управител Дани Каназирева заложените в техните планове срокове трябва да се съкратят.

В допълнение Йордан Кюмюрджиев коментира, че ВЕЦ- овете са строени през 30 -те години на миналия век и нямат системи, които работят по съвременното екологично законодателство. Крайно време е НЕК да инвестира средства и да влезе в час с нормите, каза той.

Стана ясно още, че за причиненото през миналия месец безводие по река Въча предприятието „Напоителни системи“ е глобено с 10 000 лева.

Източник: радио Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина