АктуалноБългарияНовиниПод небето

Варна прави сделка с Гергов за Дупката

Варненският общински съвет упълномощи днес кмета на града Иван Портних (ГЕРБ) да плати 43 млн. лв. на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, за да купи от него т.нар. „Дупка“ в центъра на града. Става дума за нереализиран строеж на търговски център, който беше започнат още през 1986 г., а по-късно стана собственост на Гергов.

Главния архитект на Варна Виктор Бузев мотивира внесеното предложение с това, че ако община Варна не придобие изцяло собствеността върху „Дупката“, има риск там да се появи „чудовище“ Бузев обясни, че има действащ подробен устройствен план, според който на мястото на „Дупката“ може да бъде построен пететажен търговски център, а разположението на имота позволява той да бъде застроен 100%.

На сделката се противопоставиха трима общински съветници – Григор Григоров (Реформатори и патриоти), Костадин Костадинов (Коалиция „Варна“) и Данаил Папазов („Живот за Варна“).

„С извършване на подобна сделка общината ще стане собственик на декапитализирано дружество каза Григоров. Освен това е възможно в него да са извършвани машинации, които следва да бъдат проверени от НАП“.

Григоров предложи гласуването да бъде отложено за друга сесия на съвета, но предложението му не бе прието.

Според Костадинов на мястото не може да се построи сграда, тъй като там вече са открити останки от древния Одесос.

„Не се знае тук какво ще излезе отдолу при разкопки, каза Костадинов. Може да има храмове, общината на древния Одесос…“

Мотивът на Данаил Папазов да се противопостави на покупката беше стойността й. „Цената от 43 млн. лв. е абсурдна дори за центъра на Лондон“, каза той.

В крайна сметка покупката беше одобрена с 28 гласа „за“, 8 „против“ и двама „въздържал се“.
Според едно от условията в решението, прието днес от общинския съвет във Варна, за да купи „Дупката“, кметът на града Иван Портних най-напред ще трябва да осигури държавно финансиране.

Това вероятно няма да е проблем, тъй като още преди две години правителството беше готово да плати за сделката, като замени „Дупката“ срещу част от миноритарния държавен дял в Пловдивския панаир.

За тази цел в края на юли 2016 г. с решение на Министерския съвет държавата подели дяловете си в дружеството „Международен панаир Пловдив“, контролирано от Георги Гергов, между Пловдив и Варна. Странното в подялбата беше, че на Варна бяха отстъпени 29% от държавните акции, докато Пловдив получи само 20%. Целият държавен дял от 49% в панаира тогава беше оценен на 70 млн. лв.

Година по-късно обаче, именно заради подозренията, че се кани да сключи политически мотивирана сделка с Гергов, Бойко Борисов нареди на Пловдив и Варна да върнат акциите си на държавата.

Сега цялата предистория на днешното гласуване във варненския общински съвет показва, че този път правителството се кани да се разплати с Гергов „в брой“.

Веднага след гласуването Изпълнителното бюро на БСП разпространи странна декларация, с която обяви, че общинските съветници на БСП във Варна не са подкрепили решението общината да придобие за 43 млн. лв. терен, собственост на дружество на Гергов.

„Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов, пише в декларацията. Всички общински съветници на ГЕРБ и техните сателити гласуваха „за“. Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел.“

Източник: Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина