АктуалноКултураНовини

Българи и японци извиха хоро в Малката базилика в “Дни на музиката в Балабановата къща”

Под съпровод на гайда от японеца Шиня Оно, облечен в риза с българска шевица (ГАЛЕРИЯ)

Запазете си уикенда за фантастичните музиканти, които пристигат от различни краища на света за участието си в „Дни на музиката в Балабановата къща“

Таня Грозданова

“Цветът на вишната” – така беше наречен концертът с изключително интересен замисъл в програмата на юбилейния X Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”. Посветен на тройната годишнина в отношенията между България и Япония, той беше част и от юбилейните “Дни на японската култура в България”.

Още в самото начало публиката възкликна от изненада – на сцената на Малката базилика японецът Шиня Оно, облечен в риза с извезана българска бродерия засвири на гайда български фолклор, при това на изключително ниво.

Шиня в последните години пропагандира от сърце и душа българския фолклор в Страната на изгряващото слънце.

След края на неговото изпълнение дойде нова изненада – певицата Нели Андреева, чиято родопска “Малка мома” очарова ефира на Япония, запя от балкона на Базиликата, докато се присъедини на отсрещната площадка към сценичния си партньор, блестящия китарист Николай Пеев, с когото изпълниха няколко песни от традиционния роден фолклор.

И тук дойде кулминацията на вечерта – по стъклените стълби на Малката базилика, облечени в изумително красиви японски кимона с малки типични японски стъпки слязоха флейтистката Мила Павлова и пианистката Маргарита Илиева. Като две красиви видения от Изтока, те засвириха любими нежни японски мелодии.

Концертът завърши отново с изпълнение на гайдаря Шиня, който включи в програмата си за финал право хоро. И в този момент Нели Андреева, Мила Павлова, Маргарита Илиева и Николай Пеев увлякоха публиката в живописно хоро, което се изви около цялото пространство в залата.

Българи и японци, сред които и културното аташе на Япония Мисаки Нишимура танцуваха заедно и създадоха неповторима атмосфера.

Присъстващите в препълнената забележителност станаха свидетели на един уникален концерт, в който триумфира приятелството между две култури – българската и японската.

В предстоящия уикенд, на 12 и 13 октомври програмата на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“ предлага два уникални концерта.

На 12 октомври ще имаме възможността да посрещнем на сцената на Балабановата къща знаменития контрабасист Роман Патколо – носител на наградата „Инструменталист на годината“ 2018 на OPUS KlASSIK AWARD. Негов партньор ще бъде чудесната пианистка Маргарита Илиева.

А на 14 октомври Кьолнски виртуози, начело с невероятната Ангелина Абаджиева (Концертмайстор на Радио-симфоничния оркестър в Кьолн) ще ни представят една атрактивна и уникална комбинация от цигулки и акордеон, наречена с намигване ARCCORDION.

В главната роля ще бъде носителят на наградата „Златен акордеон“, виртуозният акордеонист Александър Панков (Русия, Германия). Запазете си уикенда за фантастичните музиканти, които пристигат от различни краища на света за участието си в „Дни на музиката в Балабановата къща“!

Билети за събитията можете да си осигурите онлайн тук за 12.10.2019г.

И тук за 13.10.2019 г.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се провежда с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “Музикартисимо”, Министерство на културата, Фондация “Америка за България”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина