АктуалноМненияНовиниПод ножа

Битка за зелена зона в Северен

Гражданин се бори с администрацията заради импровизиран паркинг на булевард „Марица Север”

Районното кметство нямало пари за антипаркинг колчета

Районното кметство в Северен няма пари за антипаркинг колчета, с които да затвори достъпа на автомобили в зелена площ на бул. Марица Север”. Това се разбира от писмо на кмета Ральо Ралев до гражданин, който от половин година се бори с импровизирания паркинг по поречието, в зоната между мостовете на Герджика и УХТ. „Хронологията на моята комуникация с администрацията демонстрира неадекватното отношение на Община Пловдив и частност на район „Северен“ към безконтролното паркиране, което унищожава зелени площи, тротоарни настилки и прави ад живота на пешеходци, хора с увреждания и майки с колички”, пише до Под тепето Георги Велев и влиза в детайл относно битката му зелените площи да останат зелени.

Всичко започва на 6 юни, когато Велев сигнализира район Северен за нерегламентирания паркинг по поречието. „Паркирането в зелените площи от южната страна на бул. „Марица север“, в близост до пресечка с ул. „Тимок“ и до подпорните стени на р. Марица, е практика от страна на живеещите в съседните жилищни сгради, доколкото автомобилите се оставят в посочения участък и през нощта. При визуален оглед по продължението на булеварда се установява, че подобно нерегламентирано паркиране и то на 8-10 автомобили перпендикулярно на движението по пътното платно, не се наблюдава никъде другаде. В съседство, в зелените площи покрай р. Марица, са оформени кътове за отдих и детски площадки от страна на район „Северен“, които се замърсяват с калта и прахоляка от нерегламентирания паркинг. До голяма степен е разрушена тротоарната настилка, която не е предвидена да издържа на интензивно механично натоварване. Предвид изложеното, моля на южния тротоар на бул. „Марица север“ в описания участък да бъдат поставени антипаркинг колчета, които да направят невъзможно паркирането, както и да бъде извършват последващ контрол за спазването на забраната за паркиране от водачи на моторни превозни средства.„, пише в сигнала си Георги Велев преди близо пет месеца.

Няколко седмици той не получава отговор. След немалък брой разговори по телефона, разбира, че по неизвестен начин служителите в деловодството са объркали адреса му и писменият отговор е отишъл при произволен гражданин. „Накрая, на 25 юни, получавам лаконичен отговор, че писмото ми е препратено на Общинско предприятие „Общинска охрана“ за предприемане на мерки по компетентност. Около месец чакам отговор от Общинско предприятие „Общинска охрана“, но разбира се не получавам такъв. След няколко разговора с поредното деловодството и заместник-директора на предприятието, разбирам че отговор до район Северен е изпратен на 25 юли, но от там не са си направили труда да ми го препратят. Следват нови телефонни разговори и сигнали по електронна поща на район „Северен“, докато на 21 август получавам заветния отговор, че Общинско предприятие „Общинска охрана“ е наложило 38 глоби за неправилно паркиране в участъка през м. юни и м. юли, а от район „Северен“ ще сложат колчета „при първа възможност“. Нямам никаква идея какво означава този термин – след 1 седмица, 1 месец, 1 година?”, чуди се Велев.

Неясният отговор на администрацията не го отказва. Следват три поредни негови жалби в районното кметство, в които обяснява, че и през септември колите продължават да паркират в градинката до реката.

„Глас в пустиня седмици наред. Нови разговори с деловодството и с експерти, за да установя кога някой ще свърши малко работа в институцията. Любезно ми обясняват, че бюджетът за антипаркинг колчета в средата на годината вече е свършил и „при първа възможност“ означава най-рано 2019 година. Евентуално. Според общината, в отговора им от 17 октомври са наложили над 450 глоби с фиш за неправилно паркиране „около бул. Марица север“ през 2017 г., а пари естествено няма. Не мисля, че тази история има нужда от заключение. Оставям изводите на читателите”, пише на финал Георги Велев. А краят на сагата остава отворен. Може пък скоро районната администрация да намери нужните за няколко антипаркинг колчета средства и да реши казуса?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина