АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градМненияНовини

„Бизнесът за Пловдив” предлага въжена линия да свързва „Шахбазян“ с Небет тепе

Сдружението настоява достъпът до археологическия обект да бъде контролиран

Въжена линия да свързва площад „Шахбазян“ с Небет тепе предлага сдружение „Бизнесът за Пловдив”. Членовете на организацията се запознаха в детайл с идеите за реставрация, консервация и експониране на археологическия комплекс на публично обсъждане в „Тракарт”, на което бе представен и проекта за Източната порта. Презентацията е била проведена пред сдружението и пред представители на Пловдивски граждански клуб  от арх. Жана Джугаланова, археологът София Христева и реставраторът Никола Стоянов.

След събитието от „Бизнесът за Пловдив” излязоха с позиция, с която подкрепят идеята за кандидатстване на проекта пред МРРБ за безвъзмездна финансова помощ от ОП „Региони в растеж“. От организацията предлагат да има информационно-обозначаване на най-старите археологически слоеве на Небет тепе. Бизнесмените настояват още за  контролиран достъп на обекта, както и за изграждане на информационно-демонстративен покрит център в прилежащата южна  общинска част /средновековен водоем-щерна/ на площ от 2 декара.

„Организациите Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ и Пловдивски граждански клуб са готови да съдействат с наличния си квалифициран ресурс в оказването на експертна помощ и подкрепа”, се казва в съобщението на сдружението.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

9 коментари

  1. Цивилизованите хора щяха да мислят как да опазят духа на града. Тези нашите им дай да си избиват провинциалните комплекси. Лифт, стълбове, кабели, кабинки и възрожденски къщи. Оригинално. Почти като асансьорите преди това, като лифта, опасал всички тепета, като старата идея за мостове между тях. Да припомним и за идеята да бъдат издълбани отвътре и дупките да се използват за нещо си. В Тютюневия град се събаря всичко, което няма документ за паметник, незаконните събаряния са отделна тема, никой не се замисля, че духът на мястото ще изчезне с няколкото опазени склада, обкръжени от мутробароци и стъклени офиси.

  2. Аре конторлирания достъп по цеховете да си го опражнявате. Тепето трябва да остане достъпно 24/7 за ВСИЧКИ безплатно! Нека има охрана, така ще е правилно.

  3. (Цит.): „…са готови да съдействат с наличния си квалифициран ресурс в оказването на експертна помощ…“ ТОВА В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ СЕ ПРАВИ ОТ ДИПЛОМИРАНИ ПРАВОСПОСОБНИ АРХИТЕКТИ, А НЕ ОТ АГИТКА И „РЕСУРС“

    1. „ДИПЛОМИРАНИ ПРАВОСПОСОБНИ АРХИТЕКТИ“ И ТО ВИНАГИ ЧРЕЗ КОНКУРС, нека да допълним.
      Из Делиормана разни застройки може и през куп за грош; обаче в такъв хем „Древен, пък Вечен“ Град, с мозъклия басктболист, с Гладен архитект МУТРО*ПОЛИТ*ически нека устрояваме застрояването по предписания (от „закона“?) Ред, макар и по-бавно.
      Оти БЪРЗАТА РАБОТА =СРАМ ЗА МАЙСТОРА

  4. КАКВОТО И ДА ТИ ГОВОРЯТ, СТАВА ДУМА ЗА …ПАРИ!
    = „…за безвъзмездна финансова помощ…“ !!!
    = „…за безвъзмездна финансова помощ…“ !!!
    = „…за безвъзмездна финансова помощ…“ !!!
    = „…за безвъзмездна финансова помощ…“ !!!
    = „…за безвъзмездна финансова помощ…“ !!!

  5. СЛЕД КАТО „ИНДЖИНЕРИНГЪТ“ ПОПИЛЯ „АРХИТЕКТУРИНГА“ И ЦЯЛОТО ПОПРИЩЕ И СЪСЛОВИЕ, ЕТО КАК В БУРЕНЯСАЛ ПЛОВДИВ „БИЗНЕСМЕНЦИТЕ“ ЩЕЛИ „…за изграждане на информационно-демонстративен покрит център в прилежащата…“ БРЕ-БРЕ ТЕ ТИЯ И РЕСУРСА ША ЦУНАТ, И ЧЕРТЕЖИ СА ПОРЪЧАЛИ, И ТУХЛИТЕ СА СТОВАРЕНИ === МОЩНЯЦИ, ЕЙ!

  6. „…Бизнесмените настояват още за…“ Момент, така, някои подробности.
    Харманлийското=чярпанско=сливянско произношение на ингилизки и американцки словеса заменя А със Е („фен“ казват за ФАНАТИК, привърженик, едносрично по алабамски става ФАН).
    БизнесмАн е в ед. ч. докато те в мн. ч. са „бизнесмЕн“.
    Нашенецът няма как да е друго освен „бизнесманЕЦ“ или „бизнесманИН“.
    БизнесУОМАН едвали ще се възприеме, та карай със „бизнесманКА“, Ленче ле!

  7. СТАРА ИДЕЯ БЕШЕ ТАЯ ДА СЕ СВЪРЖАТ С ВЪЖЕНИ ЛИНИИ ТЕПЕТАТА, ОЩЕ ОТ КРАЯ НА 60ТЕ ГОДИНИ.
    ЩЯХМЕ ДА СТАНЕМ НЕ ЕВРОПЕЙСКА, АМИ СВЕТОВНА СТОЛИЦА, майно льо! Сега мозъклиите от … „бизниса“ (А? Тия пък ‘кви са?) доразвиват с по-практични, частични „лифтове“ =до Небета; до Джамбаза върху който мутрополитът налита да застроява ИДЕОЛОГИИ…
    А защо не Асансьори както до Джамбаза, така и до Небета, че и до Таксима (от Отеца!), а може и до Джендема, към Чифлика на Зико върху него, еха!
    (Метрото засега повече от две спирки няма да можем: от ТЕРМИНАЛо до ИМПЕРИАЛо)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина