АктуалноГласовеМненияНовини

Бившата кметица на Западен: За първи път чувствам името си чисто

Десислава Желязкова спечели делото за обезщетение за причинени вреди

Общината й дължи 9000 лева за предизвикан стрес от незаконно уволнение

Таня Грозданова

Десислава Желязкова, която бе отстранена от длъжността кмет на район „Западен“ с решение на Общинския съвет по предложение на кмета Иван Тотев на 1 август 2013-а година, гласувано без никакви мотиви, спечели делото за обезщетение за причинени вреди.

Припомняме, че Желязкова оспори освобождаването си още тогава по съдебен ред. Делото премина на няколко пъти през Пловдивския административен съд и ВАС. На 5 юли 2016 г. съдът се произнесе, че уволнението й е било незаконно. Веднага след това бившата кметица на най-зеления район в града заведе дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините с искане за  20 000 левд за причинени вреди.

Преди дни Пловдивският административен съд намери, че има доказателства за преживените страданията на Желязкова и присъди компенсация от 9000 лева. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Г-жо Желязкова, да ви честитим ли?

Рано е. Чакам ги да обжалват. И 50 лв. да са, пак ще обжалват.

Чувствате ли се удовлетворена?

Да! За първи път чувствам името си чисто.

Очаквахте ли Пловдивският съд да се произнесе във ваша полза?

Не вярвах, че Пловдивският съд ще се произнесе в моя полза. Не искам да звучи като обида, но практиката ми досега ме водеше към тези заключения, че тук едва ли ще получа справедливост.

И струваше ли си всичко това?

Дали си е струвало?! Твърде философски въпрос, екзистенциален. Да кажем, че го приемам като жизнен урок. Падаш, ставаш и продължаваш напред.

Успяхте ли да намерите истинската причина за уволнението или за това още не може да се говори официално?

През годините на моето уволнение се убедих в едно. Политиката на Тотев е срещу работещите и мислещи хора в управлението. Не му трябват такива като нас, които са заинтересовани за хората и не гледат на работата си като собствен трамплин за подобряване на живота.

Училището или политиката избирате след преживяното?

Училището е част от живота ми и ми дава много всеки ден.

Политиката… не я приемам за политика, а по точно за гражданска позиция. Ако това значи, че не се отказвам от нея, то значи продължавам по този път.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина