АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Бели стени и без контакти за изложбата на „Дойче Телеком“ в Градската галерия

Екипи работят и подреждат творби на няколко места из целия град за изложбата

Гостуването на колекцията на Дойче телеком е едно от най-значимите културни събития у нас през 2019 година

Теодор Караколев

Малък, но важен ремонт претърпя изложбеното пространство на залата за временни експозиции на Градската художествена галерия – Пловдив. Част от дефектите в пространството бяха отстранени дни преди откриването на голямата изложба на “Дойче телеком“ с произведения на съвременно изкуство от Източна Европа.

Изложбата „Чуйте ни – артистичен интелект“ се открива на 4 април в СКЛАД в Тютюневото градче, в залата за временни експозиции на ГХГ на Главната улица „княз Александър I”, както и в няколко къщи в Стария град. Частната колекция съдържа произведения на съвременни творци от няколко държави от Източна Европа. Освен собствените им произведения, сред които има творби на българите Мартина Вачева, Правдолюб Иванов и други, за изложбата са поканени няколко артиста, които са създали работи специално за изложбата. Това са Лъчезар Бояджиев, Димитър Генчев, Албена Михайлова Манц, Сашо Стоицов, Красимир Терзиев. Богатата колекция ще е едно от най-значимите културни събития в България през 2019 година.

Едно от двете най-големи пространства, които ще посрещнат творбите – залата за Временни експозиции на ГХГ – Пловдив на Главната вече е в обновен вид. Макар и с козметични промени, те преобразяват простанството в доста по-адекватен вид, доближавайки го до нормална галерия. Последният ремонт преди около 1 година бе огромно разочарование, като сегашните промени подобряват ситуацията, макар и не изцяло.

Всички стени са пребоядисани в чисто бяло, което е нормалният вид за посрещане на съвременни експозиции. Очакванията са това да се запази и в бъдеще, вместо да се връща кремавият цвят на стените от преди месеци.

Специално за изложбата на Дойче телеком са сменени и системите за окачване – творбите само монтирани директно за стените, вместо на висящи от корниз корди. Специално за творби съвременно изкуство това е много по-често срещаният вариант. Скрити са и електрическите контакти, които избождаха очите на зрителите между творбите, закачени по стените на предходните изложби.

Пребоядисани са и стълбищата между двата етажа, които и този път ще посрещат творби на изкуството. Посленото помещение на втория етаж пък ще се превърне в място за работа с деца.

Въпреки, че преди няколко месеца бяха подменени щорите на прозорците, все още външна светлина прониква в изложбените площи. На места следобед от прозорците влиза светлина, която хвърля сенки и различни слънчеви лъчи в залите, което е неопустимо за едно аекватно изложбено пространство. Все пак те са по-малко и не толкова натрапчиви, колкото преди ремонта от началото на 2018 година.

Иначе самата изложба и творбите вече са заели своите места. Почти всички работи са поставени и осветени. Престои още работа на някои места, но изглежа кураторите няма да имат проблем да приключат до 4 април, когато е и откриването на изложбата.

Немските гости работят и по останалите локации. Специални творби ще се поставят в някои от къщите в Стария град. Така например едно от пространствата в галерия „Златю Бояджиев“ вече се преподрежда и предстои на мястото на някои от картините на брезовския майстор да се поставят творби от немската колекция.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина