АктуалноГрадът

Без информация за бъдещата визия на площад „Централен“ – освен, ако не сте общински съветник или… гледате изложби

Упорито критият от администрацията проект – представен на изложба на Главната улица

Теодор Караколев

Неведоми са пътищата за осведомяване на обществеността за бъдещата визия на град Пловдив. От месеци темата за визията на площад „Централен“ се коментира публично, като пловдивчани очакват някаква прозрачност – кой ще прави проекта, как ще се прави, как ще изглежда окончателно зоната около Пощата и разкопките на римския Форум. Информация от „инвеститора“ – общината – почти нямаше. Информация успяхме да получим от кулоарите на Експертните съвети на Общинския съвет – които, теоретично, би трябвало да са свободни за обществен достъп, но всъщност никой редови гражданин не знае кога и какво ще се обсъжда.

И покрай цялата тази борба пловдивчани да получите някаква представа за това какво общината ви готви и как ще ремонтира централния площад – сякаш става дума за нечий личен апартамент, а не за нашия общ площад, ремонтиран с нашите пари… оказва се, че проектът е част от традиционната есенна изложба „Архитектурен форум“ на пловдивските архитекти. И покрай всички откази от всички страни проектът да бъде публично показан, той всъщност е представен на Главната улица в Пловдив с множество снимки.

Е, така, благодарение на изложбата, организирана от Камара на архитектите в България – РК Пловдив и Съюз на архитектите в България – Дружество Пловдив, разбираме как ще изглежда площадът. Всеки може да посети и разгледа паната пред сградата на БНБ в края на Малката главна. Там са представени множество визуализации и чертежи, и за пръв път разбираме и целия проектантски екип – арх. Румяна Пройкова, заедно с колегите ѝ А. Чаушев и Д. Джугаланов.

На изложбата „Архитектурен форум“ са представени още множество проекти от последните година-две, сред които жилищни сгради, фабрики, стадиони и др.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Идиотизмът, написан горе вдясно на първата картинка ме накара три пъти да си избърша очилата; прочетете и вие, пък ще ви го преведа на български после: „… МАРКИРАНИ ГРАФИЧЕСКИ НАПРАВЛЕНИЯ НА ЦЯЛОСТНАТА СТРУКТУРА НА ФОРУМНИЯ КОМПЛЕКС ВЪРХУ НАСТИЛКАТА НА СЪВРЕМЕННО НИВО“

    1. „Съвременно ниво“ да е затрябвало някому, след като е извървял дългата хоризонтала на Главната (задънена естествено от вертикалата на Партийния)? Само на три метра по-ниско СТАВА ПО-ВЕСЕЛО, ПО-РАЗНООБРАЗНО, ПО-ИНТЕРЕСНО ОТКОЛКОТО БЕЗКРАЙНИЯ СКУЧЕН „СЪВРЕМЕНЕН“ ПЛОЧНИК, мерсиме!
    2. Цитираната глупост означава как професионални Чертожници мъдро ша разчертават плочнико с разноцветни настилчици за да ни . . . загатват какво те си мислят че било запечатано отдолу под бетона завинаги (сякаш са го виждали те самите, както не е било разкопавано никога досега) – този похват сме го виждали и НЕ ГОВОРИ НИЩО на обикновения минувач. Менте е. Мижи да те лажем.
    3. Само мимоходом: НЕКА НЕ СЕ ОТВЛИЧАМЕ В КУДКУДЯКАНЕ ДАЛИ БЕТОН, ДАЛИ ГРАНИТ, ДАЛИ ТЕБЕШИР ДА НАСТИЛАМЕ И КОЛКО СТРУВА. Тази залъгалка нарочно е подхвърлена от клептокрацията към Общ. Съвет, за да се отплеснат от основния, възлов въпрос: за какво изобщо ни е ЗАТРЯБВАЛ ПЛОЧНИК, ЗАЩО ДА СПАЗВАМЕ „СЪВРЕМЕННО“ НИВО?
    4. Щом няма пречки -застройката околовръст е изчезнаТА междувременно от Диктатурата на Пр.- да се възползваме от уникалната за Пловдив възможност да слезем три метра на Античното ниво до ФОРУМА.

  2. Показаните тук картинки не представляват „проект“ а просто чертежи ПОКРИВАЩИ ДАЛАВЕРАТА С ОПЛОЧВАНЕТО, която крадливият инджинеринг-ИМПЕРИАЛист е подписал да възложи на своя Ортак-Плочкаджия.

    ИСТИНСКИЯТ ПРОЕКТ БЕШЕ ПРЕДСТАВЕН НА 5 НОЕМВРИ В КАМАРАТА НА АРХИТЕКТИТЕ. МНОГО ЕЛЕГАНТЕН, А И ПРАКТИЧЕН, ТОЙ НИ ОТЪРВАВА ОТ БЕЗБРЕЖНИЯ, СКУЧЕН, ОТЕГЧИТЕЛЕН И ОТБЛЪСКВАЩ (КАКТО ПРЕЗ ЖЕГИТЕ, ТАКА И ЗИМЕ) ПЛОЧНИК, КОЙТО СТУВА МИЛИОНИ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА – А СЛИЗА ПЛАВНО ТРИ МЕТРА ПО-НИСКО НА СЪЩИНСКОТО АНТИЧНО НИВО, НА ФОРУМА, КЪДЕТО Е ПО-ВЕСЕЛО, ПО-РАЗНООБРАЗНО И ИСТОРИЧЕСКИ ЕСТЕСТВЕНО. КАКТО И ПО-ИКОНОМИЧНО, ОТКОЛКОТО „МАЙМУНДЖУЛУЦИ НА ПЛОЧА“ ЗА ОЧОВЕЧАВАНЕ.

    Арх. БабаРУ Пройкова и нейните шерпи, бурлаки и будали послушно (и безкористно?) угаждат на политкоректната директива от КлептоКрацията – управници да замаскират Поредния Голям Удар (след Асфалтаджийската мафия, след Велосипедаджийската = Хисар Капия още ли не са я „подобрили“ като писта?)

    СПРЕТЕ ПЛОЧКАДЖИЯТА преди да е запечатал ФОРУМА С БЕТОНА!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина