АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Безопасен ли е Пловдив за соло пътувания?

В последните години пътуванията станаха толкова неизменна част от нашия начин на живот, че все повече хора съвсем спокойно запазват маршрути и се решават да пътуват сами. И докато жените доста по-бавно отвоюваха това си свое право в световен мащаб, то днес те се радват на пълна свобода да бъдат, където решат по земното кълбо. Разбира се, има някои места, за които е препоръчително да имате компания и дори да си наемете професионален гид, но Пловдив определено не  е от тях.

Пътуване

Неведнъж сме описвали начините, по които може да стигнете до Града под тепетата. Дори и да кацнете в София, от столицата винаги има редовен транспорт. За часовете, когато такъв не е наличен, съвсем безопасно е да си поръчате такси или трансфер. Големите таксиметрови компании в голямата си част вече са оборудвани и с GPS системи за проследяване, така че от централата ще знаят коя кола къде се намира. Единственият ни съвет тук е да внимавате, за да не попаднете на нелегално такси. Регистрираните шофьори имат стикери с цените на видно място, както и такива от общината, към която работят.

Градски транспорт

Единствено в столицата има метро, което е доста по-спокойно в сравнение с това на повечето европейски столици. В Пловдив придвижването ви ще бъде най-често пеша или с автобус. Единствено струпване на хора се наблюдава в пиковите часове (07-09 часа и 17 – 18:30 часа). Тогава опасност може да представляват главно джебчиите, които използват навалицата и невниманието в по-пълните превозни средства. Дръжте чантата си пред себе си и няма защо да се притеснявате.

Настаняване

Препоръката ни е, в случай че искате да избегнете пътуване с градски транспорт/такси, да подберете място за престой в центъра на града. На разположение в пешеходен диапазон са както някои големи хотел, така и уютни стаи и апартаментчета. При отсядане в по-отдалечените райони извън хотели, добре е предварително да познавате околността. Понякога многобройните малки улички могат да бъдат доста объркващи, но не се стеснявайте да питате.

Разговори с непознати

В България и Пловдив като цяло местните са дружелюбни. Малко по-възрастните хора знаят най-вероятно само отделни думи на руски, но по-младитe говорят английски. Няма никакъв проблем да стартирате разговор и със сигурност ще ви приемат доста радушно. Българите са настроени много добре към туристите и бъдете сигурни, че ще ви залеят най-добронамерено с хиляди въпроси какво мислите за града, страната, атмосферата и прочие.

Група на експатите

В Пловдив има голяма общност от хора, които са избрали древния град за свой дом и с част от които вече сме ви срещали. Групата им във Facebook е много полезна и бързо отговарят на всякакви въпроси – какво да видите, къде да отидете и всичко, което може да ви е нужно при престоя тук.

Какво да избягвате

Пловдив не е с нищо по-различен от всеки голям европейски град, а в някои отношения – дори е по-спокоен. Той не е пренаселен като Рим, Атина, Флоренция и няма нужда от безкрайно чакане по опашки. Освен на масови мероприятия, рядко се наблюдава голямо струпване на хора, но в същото време е достатъчно оживено. Това, което може да дадем като съвети на соло туристите са: да внимават за джебчии, късно вечер да се придържат основно в централната част или до познато място и да не бъдат агресивни.

За дамите няма никави ограничения и спокойно могат да седят сами в заведение, на бар и да завързват разговор, без да се замислят, че на това може да се  погледне с лоши очи. Не е нужно да подготвяте специално облекло и да оставяте късата пола вкъщи. Единствените места, на които е препоръчително да покривате рамената и краката си, са религиозните храмове. Пловдив още от миналото си е мултикултурен град, в който години наред успешно съжителстват най-различни религии и етноси, така че при никакъв случай няма да се почувствате застрашени на база пол, раса, религия.

При кризисни ситуации свържете се с Министерството на външните работи на вашата държава или посолството/консулството в България (спешен телефон за България: 112).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина