АктуалноКриминалеНовиниРазследванеСъдТемида

Бащата на изоставеното бебе търсел майката и малкия Мохамед на Централна гара, където тя просела

26-годишната Галя сама взела решение да го зареже

Двойката, чието 5-месечно бебе бе открито преди два дни изоставено в Пловдив, е живеела на семейни начала от около 3 години. Бащата е от пловдивската Хаджи Хасан махала, а майката от старозагорското село Обручище.

26-годишната Галя била открита при родителите си в родното ѝ село. Това съобщи на брифинг районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Тя е била открита, след като съседи на родителите на бащата са съобщили в IV-то Районно управление на полицията, че разпознават бебето по разпространените снимки в медиите. С техните показания случаят е разплетен, разказа директорът на  ОД на МВР – Пловдив ст.ком. Атанас Илков.

28-годишният бащата на детето Григор е бил намерен в Кричим, където тримата живеели на квартира от известно време. Мъжът е задържан с полицейска мярка, но срещу него няма да бъдат повдигнати обвинения, тъй като не е бил съпричастен към случая, поясни прокурорът.

Бебето е родено в края на миналата година, но не е припознато от бащата. По негови твърдения, защото по това време е бил в чужбина и така не е имал възможността да го направи. Григор заявил пред следствените органи, че не е знаел за случилото се, дори ходил да търси жена си на Централна гара в Пловдив, след като не се е прибрала, тъй като обикновено просела там с бебето на ръце.

Малкият Мохамед бил изоставен от майка си при нейно спонтанно решение. По показанията й тя изоставила бебето от недоимък и поради невъзможност финансово да се грижи за него. После взела пари на заем от нейна позната, за да се прибере при родителите си. По-късно се върнала, за да види дали детето е прибрано, но само информативно и като видяла полицията на мястото на служебния паркинг на управлението на БДЖ се е скрила.

За престъплението, извършено от Галя, Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор.

Припомняме, че бебето бе открито изоставено на 23 април на паркинг зад бившето кино „Гео Милев“, като до него е имало бутилка с мляко. В момента малкият Мохамед е настанен в педиатрията на УМБАЛ „Св. Георги“ в добро здравословно състояние.

За да може бащата да се грижи за него, той първо трябва да припознае детето със съответната процедура.

По информация на Социално подпомагане в Пловдив дете ще бъде настанено в приемно семейство на 30 април, когато бъде изписано от болницата. Служба „Закрила на детето“ започва проучването на широк кръг роднини на двамата родители, и ако се установи, че няма кой да се грижи за детето, и ако майката подпише съответната декларация, момченцето ще бъде вписано в регистъра за пълно осиновяване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина