АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗелен градИзпод тепетоМненияНовини

Балканкар Рекорд разработва български електрически камион

До година и половина от компанията ще са готови с два прототипа, инвестират половин милион в тях

Екип от 35 души участват в проекта

До година и половина в Пловдив трябва да са се родили два прототипа на електрически камион, които в последствие да се произвеждат серийно под тепетата. Такава е амбицията на екипа на Балканкар Рекорд АД, който днес обяви, че инвестира половин милион лева в проекта. От компанията разясниха, че ще работят усилено по базов електро камион в две модификации за различните нужди на потенциалните купувачи на машините.

В края на 2019 година дружеството сключи договор с Изпълнителната агенция за насърчаване на малкия и средния бизнес, която ще съфинансира проекта с 242 118 лева, които ще бъдат предоставени чрез Националния инвестиционен фонд. Компанията влага  собствени средства в размер на 167 658 лева.

„ Пететапният проект ще приключи през 2021 година. Искаме да направим изпитания на алтернативни машини, за да вложим в крайния продукт по-ефективните решения”, обясни изпълнителният директор на Балканкар Рекорд АД инж. Петър Петров.

Той припомни, че повече от 20 години компанията се е специализирала в производството на електро машини, но най-вече подемни. Сега желанието на ръководството е да разработи товарно превозно средство за градски условия.

„ Следваме особено актуалната тема за екологията. Решихме да разработим машина, която да работи напълно екологично в градска среда. Очакванията са големите градове да ограничат или дори спрат в центровете си автомобили и камиони с бензин и дизел и да останат превозите с електричество и газ. Остава отворен въпросът за зарядните станции, но нашите очаквания са те да се множат и скоро всяка бензиностанция да има и електрическа колонка”, допълни инж. Петър Петров.

В разработката ще участва екип от 35 души, някои от които студенти в Техническия университет, където днес Балканкар Рекорд обяви и плановете си.

„Все още сме на етап проучване. Гледаме и какво предлагат конкурентите от Китай, Полша, Италия. Ще предложим много вариативна електрическа машина, която да може да се движи по пътищата, заради което проучваме и нормативната база. Гамата ще включва  хладилен фургон, самосвал, цистерна за течни продукти, снегорин, електровоз за поддръжка на градски пространства и прочие. След година и половина ще имаме два напълно готови електрически камиона, които ще предлагат минимум 75 минимум пробега и максимум 120 километра. Машината ще може да работи минимум 8 часа. Разходът за зареждане на батерията ще е 4 лева. Камионът ще може да се движи с около 40-45 километра с максимален товар от 1700 кг., колкото ще е и масата на самата машина”, обясни ръководителят на проекта инж. Георги Вълков. Той подчерта, че пловдивската компания ще произвежда и голяма част от компонентите за новия електро камион.

Инж. Вълков поясни, че разработчиците ще се фокусират и върху надеждността и комфорта на продукта си. Той ще е приложим в пет сектора- публичен, икономика и търговия, туризъм, селско стопанство и горска промишленост, военно дело и МВР.

„Досегашните ни електрически платформи бяха изцяло предназначени за работа в заводи и при други условия, така че основното им изискване беше да бъдат здрави и надеждни, като от тях не се изискваше особена бързина. Излизането на новите ни машини в градска среда е техническо предизвикателство, което не можем да решим, ако просто копираме световен опит. Ние имаме собствени решения и чрез изследванията които искаме да проведем търсим по-добра ефективност в сравнение с чуждите образци. Именно затова сме нарекли проекта си  „Изследване  технологичния потенциал на увеличаване на пробега и намаляване на консумацията на енергия, чрез иновативни технически решения в окачването на ходовата част и електрооборудването на мултифункционалeн лекотоварен електрически камион“, каза още инж. Вълков.

Цените на електрическите камиони на международните пазари в момента варират от 8-9 хиляди долара за най-простите конструкции и достигат до 25-30 хиляди долара за превозните средства с повече екстри като например климатици и електроника за прецизно маневриране и др . В момента произведените електрически камиони в Китай са с най-ниски цени. От Балканкар Рекорд смятат, че техният електрически камион ще е на много конкурентни цени  и в същото време с много високи показатели.

Инж. Петър Петров анонсира, че компанията има възможности да произвежда около 100 електрически камиона годишно, като след идейната разработка ще са нужни инвестиции за серийно производство.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина