АктуалноВкусът на градаЗабавлениеНовини

Базар за природни имуностимулатори в Пловдив (СНИМКИ)

Преместиха традиционната есенна изложба на пчеларите пред халите заради ремонта на площад Централен

За истински мед или лабораторно изследване или доверен производител

Соня Попова

Традицонната есенна изложба – базар на мед и пчелни продукти вече има нова локация. Обикновено по това време пчеларите очакват любителите на природни имуностимулатори на пл.„Централен“, но тази година те мота да бъдат открити на Малката главна, заради ремонта на площада.

Седем са участниците на изложението, което е отворено вече втори ден и е организирано от местното Пчеларско сдружение „Акация-1899“. На месите пред зоната за хранен около Халите може да намерите цялата гама екологично чисти пчелни продукти. Този път са по-широко представени и козметични такива.

Всички са единодушни, че няма как да разберете дали меда, който купувате от магазина е истински, без лабораторен анализ. За това те препоръчват да пазарувате от доверен пчелар.

Има и опция за пазаруване на едро. Освен това всеки един от производителите е готов да ви даде доронамерена безплатна консултация за това как да използвате продукта му, за да извлeчете максимална полза от него.

„Потайте за бранша, не само да снимате,“ подхвърля с усмивка мъжът на втора маса, осъзнавайки, че пред него е журналист.

„Ние сме единствените без помощта de minimis в селскостопнаския сектор в момента.

Искаме в новия програмен период да бъдат заложени средства за изследване на болестите, да се знае къде от какво умират пчелните семейства, та да може помощите да са целеносачени в това,“ добавя Николай Гайдаров – агрономът е председател на ОПС „Акация 1899“ .

От името на пчеларите публикуваме и общи насоки за лечение с прополис :

Вътрешна употреба

Ентерит, колит, остри и хронични вирусни инфекции на храносмилателната система: 50 капки прополисова тинктура в една супена лъжица мед или върху парче хляб, 3-4 пъти на ден.

Гастрит и язва: 30 капки прополисова тинктура се капват върху парче бял хляб. Вземат се по 4-6 дози на ден преди хранене. Ако количеството хляб не е достатъчно, тинктурата може да влоши състоянието, поради алкохола, който съдържа.

Хипертония, атеросклероза: съчетават се равни части тинктура от прополис и тинктура от чесън; вземат се по 30-50 капки 4 пъти на ден преди хранене.

Инфекциозни заболявания, грип, коремен тиф, менингит: използва се 30% алкохолен разтвор, по 30 капки, 3 пъти на ден преди хранене.

УНГ заболявания – ангина, ларингит, синузит, ринит, отит и т.н.: гаргара с прополисова тинктура, 5% алкохолен аерозолен разтвор, може директно да се дъвче прополис – 5-20 грама на ден.

Заболявания на дихателната система – трахеит, бронхит, туберкулоза: лечение с аерозоли (10-20% воден разтвор или тинктура) 3 пъти на ден и инхалации два пъти седмично. Добри резултати дава използването на мед с прополис – пчелен мед и прополисова тинктура в съотношение 3:1. Взема се по една супена лъжица от сместа след хранене.

Смущения при менопауза: провежда се лечение с прополисова тинктура в продължение на една година – 20 капки тинктура, смесени с една чаена лъжичка мед, се приемат по 3 пъти на ден.

Умора: флавоноидите в състава на прополиса, имат изключителен ефект при лечение на пролетната умора. Те тонизират нервната система, повишават хормоналната активност и предотвратяват понижението на количеството важни за организма витамини (като витамин С). През пролетта се провежда триседмичен лечебен курс, по време на който се приема смес от мед и прополис – по 6 супени лъжици на ден.

Укрепване на имунната система: прополисът силно активира имунната система. Редовното прилагане на прополисова тинктура осигурява резистентност на организма към инфекциозните заболявания. Лечебният курс се провежда за три седмици, по време на които се приемат по 30-40 капки прополисова тинктура, четири пъти на ден.

Външна употреба

Херпес на различни места: върху засегнатата зона се капе директно прополисова тинктура с пипета (не чрез втриване с памучен тампон). Процедурата се извършва 2-3 пъти на ден, докато третираната повърхност образува лека коричка. Това лечение съкращава времето за заздравяване и наполовина намалява възможността за рецидив.

Бенки, брадавици:  смесете в равни пропорции тинктури от прополис, черен оман и жълтениче (змийско мляко). Сместа се прилага като при рак на кожата.

Можете да посетите базара до неделя, включително.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина