АктуалноИзпод тепетоМненияНовини

БАБХ тръгва по дворовете из 80 пловдивски села

Започва проверка за принудително умъртвяване на прасетата от „задния двор“

Ако по време на шестмесечната карантина някой започне да отглежда нови прасета – глобата ще е до 1000 лева

Соня Попова

Спецакция на инспектори от Българската агенция по безопасност на  храните за спазване на предписанието за „доброволно усвояване на собственото поголовие от свине“ стартира днес във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите.

Това означава, че  всеки двор в близо 80 села в Пловдивска област ще бъде посетен за  наличие на домашно прасе.  39 от населените места са в общините Родопи, Брезово, Асеновград, Първомай, Марица и Садово. Други 25 са на териториите на общините Родопи, Стамболийски, Съединение, Хисар, Кричим и Перущица.

Преди два дни министър-председателят добави, че е постигната договореност срокът за умъртвяване на домашните прасета да бъде удължен в Пазарджик. Също така хората ще бъдат компенсирани с по 300 лева на двор при, за да бъде направена необходимата дезинфекция.

Срокът за доброволното унищожаване на домашните прасета изтече на 2 август, като за пловдивско стопаните получиха отсрочка от два дни до неделя.

Ако бъдат открити животни, санитарните власти ще започнат принудително евтанизиране и загробване на предварително определени от общините места, а на стопаните ще бъдат налагани административни наказания.

Ако по време на шестмесечната карантина някой започне да отглежда нови прасета – глобата ще е до 1000 лева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Вече спрях да ям свинско.Който има акъл и той ще спре и няма да дава на децата.Вече има хиляди тонове старо военно месо идващо от Щатите.Пълно с ГМО и ваксини. Измивано е с химикали за да изглежда свежо.Отрова направо.Поне 1 година на пазара ще има само канцерогенно свинско.Само идиоти ще консумират.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина