АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовиниПод небето

Асеновград се бори за последния оцелял файтон

Будни граждани събират средства, за да го спасят и дарят на музея

За успеха на мисията са нужни 7000 лева

Активни граждани от близкия Асеновград са подели благородна инициатива да спасят последния оцелял файтон в градчето. Към редакцията ни се обърна един от организаторите на благотворителната кампания Стойчо Тосков.

Хората видели обява, че любимата атракция се продава от наследниците на файтонджията и искат да я съхранят за поколенията, като я откупят и дарят на местния музей. Те са организирали и група в социалната мрежа Facebook, за да съберат нужната сума. – Да остане в Асеновград последният файтон /на Капитана/ – дарете.

Ето техният апел:

Последният оцелял във времето автентичен асеновградски файтон, който доскоро радваше и асеновградчани, и туристи по Българското Черноморие, този на Капитана от Джордж махала, се продава.

Капитана, както го знаеха всички в града, а и не само, вече не е сред нас. Сигурно там някъде, в по-добрия свят, се състезава с вятъра с други, небесни файтони. Неговият земен, елегантен файтон тук, обаче, чака своя нов собственик.

В новото време рядко се сещаме за тези, останали от миналото последни свидетели на един друг живот. На други ценности, на други взаимоотношения между хората. За времената, когато животът е минавал по-спокойно, по-бавно, сякаш не бърза за никъде и това да отидеш от Станимака до Филибе да бъде преживяване, а не просто пътуване.

Искаме или не, всичко тече, всичко се променя. Но колкото и годините да ни отдалечават от онова идилично минало, ние не им позволяваме да ни заличат спомените. Не искаме. Искаме някогашния градски дух да бъде съхранен доколкото е възможно и доколкото е по силите ни. Този прекрасен писан файтон, който носи толкова много спомени, трябва да остане в града ни. Той е последният от всичките, оцелял до днес, благодарение на грижата на Капитана.

Асеновградчани, обръщаме се към всички вас, които бихте искали да помогнете да го откупим и дарим на Историческия музей в града! Нека остане тук при нас и да продължи да радва очите на всички в музея, по празници и в делници, и нас, и гостите на града! Нека има какво да покажем на всеки, който дойде да види Асеновград, нека има какво да покажем на децата ни, докато им разказваме за миналото на нашия любим град!

Цялата сума, която ще се опитаме да съберем е 7 000 лв.“ 

Нека всеки, който иска да участва в това дело, да се свърже с тях, чрез приложения линк.

В групата ежедневно се прави отчет на постъпилите дарения. Само за ден вече има събрани близо 1000 лева. „Ако някой не желае името му да бъде изписвано публично, няма проблем да бъде анонимен. Всеки получава разписка за това, с колко лева е подпомогнал начинанието. Списъкът ще бъде обновяван при всяка нова вноска“, коментира Елена Граматикова, която води страницата.

Файтонът си е извоуювал място в сърцата на хората. С него са пътували 100-те любими книги на децата от „Малкото голямо четене“ на инициативата на БНТ през 2011-а.

Същата година с него кметът на Асеновград и тогавашният посланик на САЩ направиха почетна обиколка на градчето.

На последния файтон са се возили и десетки булки през годините.

Украсен като за сватба. Снимка Курт Деликуртев за Дневник, 2013-а г.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина